- Strålende fornøyd

Et enormt folketog har protestert mot Verdensbanken. Attac-leder Vegard Hole er strålende fornøyd med mandagens demonstrasjon i Oslos gater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 10 000 mennesker befant seg på Jernbanetorget da den fredelige demonstrasjonen til Oslo2002 satte seg i bevegelse. Etter at demonstrasjonen var over, gikk tusenvis videre til Vaterland og gatefesten til Reclaim the Streets.

-Vi er strålende fornøyd, sier Attac-leder og talsmann for Oslo2002 Vegard Hole til Dagbladet.no.

Han er fornøy med at de på forhånd antydede volds-scenarier totalt uteble, men mest glad er han over at så mange mennesker mobiliserte og viste ved sitt frammøte hva de mener om Verdensbanken og dens politikk.

- Det er stort at så mange mennesker samler seg om noe som egentlig ikke rammer oss selv. Det er ikke vi som er de fattige. Men dette viser at vi er opptatt av rettferdighet, sier Hole.

Og legger til:

- Verdensbanken kan ikke overse en så stor folkebevegelse. Det kan heller ikke norske politikere med bistandsminister Hilde Frafjord Johnsen i spissen. Hun er nødt til å innse at Verdensbanken og dens urimelige krav overfor verdens fattige ikke er rett vei å gå for å bekjempe problemene, sier Hole.

Politiet var også godt fornøyd. Det ene tilløpet til bråk, et forsøk på ruteknusing ved McDonalds på Jernbanetorget ble effektivt stanset av demonstrasjonens egne vakter. - Vi håper Oslo nå har snudd trenden for hva som har vært vist andre steder i verden, sier politimester Arnstein Gjengedal til Dagbladet.

Også den tillyste gatefesten «Reclaim The Streets», organisert av Blitz, gikk rolig for seg. Det var her politiet på forhånd anså faren for bråk som størst, men det ble ikke behvo for å gripe inn.

- Det er stille og rolig. Vi har normal hjerterytme. Kanskje vi skulle dratt og deltatt, vi også? spøkte assisterende stabssjef Bjørn Hansen ved Oslo politidstrikt i går kveld, og la til:

- Men kanskje uniform ikke er så populært.

Politifri demonstrasjon

Det var knapt uniformert politi å se i området da demonstrasjonen satte seg i bevegelse fra Jernbanetorget, men over sentrum svevde et helikopter.

Jernbanetorget var så tettpakket at folk krabbet opp på butikktak for å se og høre. Det ble holdt flere appeller.

Det enorme folketoget brukte over en time på å bevege seg gjennom byen. Toget fulgte ruten Jernbanetorget - Strandgate - Tollbugata - Fred Olsens gate - Rådhusgata - H. Heyerdahlsgate - Fridthof Nansens plass - Olav Vs plass - Haakon VIIs gate - Ruseløkkveien - Fredriksgate - Karl Johansgate. Se kartet på

oslopolitiets hjemmeside

.

Toget var en halv time langt: Så lang tid tok det før hele toget hadde passert de skuelystne som hadde stilt seg opp for å se på.

En egen sambaseksjon sørget for musikken, og demonstrantene ropte paroler.

Selv om hovedtyngden av de fremmøtte var unge mennesker, var det også flere godt voksne personer. Også familier med barnevogn deltok. En rekke av demonstrantene hadde kledd seg ut. Det var både spøkelser og kuer å se i forsamlingen.

Klare for fest

All kollektivtrafikk i Oslo ble stoppet under demonstrasjonen. Ikke alle var like glade for dét: På taxiholdeplassene i sentrum var det lange køer av folk som ikke kom seg hjem på vanlig måte.

Etter at demonstrasjonen var slutt, begynte gatefesten på Vaterland ved Oslo Plaza med Reclaim the Streets. Enkelte av utestedene i området valgte å ikke ha uteservering under festen.

- Politiet har anbefalt at vi fjerner alt på utsiden. Alle som skulle jobbe ute, er sendt hjem, sier barsjef Idar Sørensen på Cafe Con Bar.

Samtidig som Reclaim the Streets festet på Vaterland, arrangerte Sosialistisk ungdom (SU) en egen fest på Cuba ved Grünerløkka. SU mener at Reclaim er et skalkeskjul for uro, ifølge innlegg på aktivist-sida

Indymedia

. Innsenderen mener SU slik bidrar til å kriminalisere aktivistene.

STAPPFULLT:</B> Plassen foran Oslo S var stappfull av mennesker klokka 18 da demonstrasjonen begynte i kveld.
UTKLEDD:</B> Det er ikke lov å maskere seg i demonstrasjonen til Oslo2002. Men denne gjengen trenger likevel ikke være redde for å bli gjenkjent.
ALLE ALDRE:</B> Både unge og gamle har møtt frem for å delta i demonstrasjonen.
FORNØYD: Vegard Hole mener det er stort at så mange nordmenn mobiliserte for å vise sin motvilje mot Verdensbankens metoder.