Strålende Mette-Marit

Blid, smilende og klassisk vakker. Britisk presse var imponert av Mette-Marit Tjessem Høiby. Under gallamiddagen på Slottet i går kveld, strålte vår kommende dronning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mette-Marit debuterte i statsbesøk-sammenheng i dag, og hun gjorde jobben sin med glans.

Sammen med kronprinsen, i galla-uniform, ankom hun slottsmiddagen i en elegant mørk blå kjole i enkel prinsessefasong og med et sølvglinsende sjal over skuldrene med en kledelig vippekrøll i det ellers glatte håret.

Dronning Sonja var i lys blått mens prinsesse Märtha Louise var iført en lindegrønn kreasjon med meterlange ermer og bar rygg. Med unntak av kronprinsens forlovede var de øvrige kvinnene iført funklende diademer.

Spiste reinsdyr

Festbordet var pyntet i vårgrønt med innslag av hvite og blå blomster, og den store kroningsoppsatsen i sølv som var en gave til kong Haakon og dronning Maud i 1906, var sentralt plassert på hovedbordet. Ellers var bordene dekorert med gamle sølvboller fylt med husfred og gamle kandelabere av sølv.

Bare det spesialdekorerte serviset var nytt, det fikk kongeparet til sine 60-årsdager. Tallerknene er dekorert med forskjellige motiver fra den vakre spisesalen. Mønsteret på dekketallerkenen er for eksempel hentet fra en dekorasjon i taket.

  Mindre interesse

 • På menyen sto vårens ferske asparges med ostechips, lettrøkt laks på syltede grønnsaker, reinsdyrfilet med rødvinssaus og årets første norske nypoteter. Til dessert var det jordbær-charlotte - en spesiell kake med jordbærsaus.

  Tidligere på dagen, var Karl Johan, der samtlige forsvarsgrener sto æresvakt, pyntet med flagg og blomster i rødt, hvitt og blått. Men like mange mennesker langs ruten som ved dronningens første besøk i 1955 var det ikke, selv om det var langt flere som hadde møtt fram på Slottsplassen enn det som er vanlig når statsoverhoder kommer på besøk til Norge, med unntak av Clintons besøk i 1999.

  Etter ankomsten ble de to lands nasjonalsanger avspilt og deretter inspiserte dronning Elizabeth og kong Harald æreskompaniet fra HM Kongens Garde - uten paraply selv om det fortsatt var regn i luften.

  Pastell

  Både dronning Elizabeth og dronning Sonja var kledd i pastell ved innledningen til statsbesøket. Den britiske dronningen hadde lys, syrinfarget kåpe og matchende hatt med bredt babyrosa bånd, mens den norske dronningen var i dueblått.

  Kong Harald var iført Hærens

  gallauniform med den britiske Victor

  ia-orden over brystet. Kronprinsen var også i Hærens galla, men med St. Olavs Orden. Prins Philip var i sivil.

  Sistnevnte kom til Oslo allerede i går for å være til stede under utdelingen av Thor Heyerdahls maritime miljøpris, men også prinsen var til stede på Gardermoen ved dronningens ankomst.

  La ned krans

  Etter familiefotografering og te på Slottet la dronning Elizabeth ned krans ved Nasjonalmonumentet på Akershus. Prins Philip fikk også tid til et raskt besøk om bord på det britiske marineskipet HMS «Illustrious» som ligger i Oslo under statsbesøket.

  (NTB/Dagbladet.no)

ALENE: Ari Behn var ikke der, så prinsesse Märtha kom alene til galla-middagen. Men var like blid for det.<P>
PENT KLEDD: Strålende opplagt ankom kronprins Haakon og hans Mette-Marit kveldens gallamiddag på Slottet.