UTE AV KONTROLL: Bildet viser en lyngbrann i Hordaland i mai i 2012 som førte til at politi og brannvesen evakuerte beboerne nærmest området. Foto: Tor André Johannessen / NTB scanpix
UTE AV KONTROLL: Bildet viser en lyngbrann i Hordaland i mai i 2012 som førte til at politi og brannvesen evakuerte beboerne nærmest området. Foto: Tor André Johannessen / NTB scanpix Vis mer

Påskeværet

Strålende påskevær gir hodepine for brannvesenet

110-vaktleder: - Gress og lyng nå er som bensin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På 110-sentralen i Tønsberg sitter vaktleder Tom Berger og gnir seg i hodet. Det varme påskeværet skituristene nyter på fjellet skaper hodebry for brannmannskap i beredskap.

- Du tror ikke at det skal komme en lyngbrann i Hemsedal i midten av april, men det har vi hatt. I solhellinger uten snø er det veldig tørt og vi har hatt skogbranntilløp langt oppe i Telemark, sier Tom Berger.

Berger har oversikten over Vestfold, Buskerud og Telemark og kan fortelle om store variasjoner. Noen steder ligger fremdeles snøen, men andre steder er det knusktørt.

- Jeg har sjelden opplevd en sånn vår, sier Berger.

Skogbrannfare

Sommeren i fjor bød også på uvanlig godt og varmt vær, men Berger skryter av at folk var forsiktige.

- I fjor var befolkninga flinke i vårt distrikt. Det var veldig få branntilfeller som ble forårsaket av mennesker. De fleste kom av lyn og naturlig hendelser. Men nå er det gjerne de som fyrer opp bål eller brenner løv. En liten gnist som fyker av gårde kan fort antenne et annet sted, sier Berger, som ber folk bruke huet.

Det har vært flere tilløp til lyng og gressbranner i alle tre fylkene som dekkes av Bergers operasjonssentral.

- Gress og lyng nå er som bensin. Skal fryktelig lite før det sprer seg fort. Litt vind, så ha du ikke sjanse til å ta det igjen, sier Berger.

Det er ikke satt ikke satt inn ekstra beredskap i området, men Berger opplyser om at DSB har satt skogbrannhelikopter i beredskap. Totalt er tre helikoptre klare hvis en hendelse skulle skje.

Bålforbud

- Nå er det generelt bålforbud. Alt ansvar ligger på deg selv, sier Berger, og ber samtidig folk om å passe på engangsgrillene.

- Engangsgriller er fryktelig skummelt. Det blir fryktelig varmt og kan ligge å ulme under det du ser. Det gjelder også bål. Vi har hatt flere utrykninger til forlatte bål som har vært forsøkt slukket. Vannet kommer ikke ned i bakken til der glørne ligger, sier Tom Berger, vaktleder på Sør-Øst 110-sentral.

Oransje farge dominerer Meteorologisk institutts indeks for skogbrannfare. Fargen betyr stor fare for skogbrann og risikoen er nå stor i deler av Øst-, Vest- og Sørlandet.

- Faregradnivået er gult på det store bildet, men lokalt er det veldig høy fare. Dødt gress og lyng som har kommet fram fra snøen er veldig tørt, sier meteorolog Lars Andreas Selberg, på telefon fra Bergen.

- Faren kan bli veldig mye større enn det er akkurat nå og folk bør være forsiktig med åpen flamme og grilling ute i skogen, sier Selberg.

Værvinner

For påskeferierende nordmenn er det fine været en velsignelse.

Meteorologen kårer Sør-Norge til værvinner og det ser ut til at sola vil fortsette å svi blanke isser og vårbleke neser dersom du befinner deg sør for Trøndelag.

- Det er et høytrykk som dominerer vært, spesielt i Sør-Norge. Det er ventet at det kommer inn litt høye skyer over Vestlandet og Trøndelag, men det vil fortsatt være ganske varmt og fint, sier Selberg.

Lenger nord er det ikke like flott som i sør.

- Det er litt mer skyer og nedbør i vente. Akkurat nå er det fint, det er mer skyer og nedbør i vente i de nærmeste dagene. Et lite nedbørsfelt begynner å nærme seg Nordland og Lofoten, sier Selberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer