KLE DEG GODT: Kulda slipper taket etter helga, men om du legger ut i løypene i morgen bør du kle deg godt. FOTO: Erik Johansen / SCANPIX.
KLE DEG GODT: Kulda slipper taket etter helga, men om du legger ut i løypene i morgen bør du kle deg godt. FOTO: Erik Johansen / SCANPIX.Vis mer

Strålende ski-vær i helga

Men pass deg for kulda!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):Sjekk været der du bor: Oslo, Bergen, Trondheim , Stavanger, Tromsø, Arendal, Bodø, Ørsta, Stavern, Kongsvinger, Skien, Kvitfjell Alpinanlegg, Hemsedal Skisenter, Norefjell, Trysilfjellet, Maridalen og Tryvann.
Det ligger an til supre skiforhold over store deler av landet denne helga, særlig i morgen.

- På Vestlandet og Østlandet blir det sol og fint vær, en høytrykksrygg bedrer også forholdene i Møre og Romsdal. I Trøndelag og Nordland blir det snøbyger, men i resten av landet blir det stort sett bra, sier Roar Hansen, meteorolog ved Storm Weather Center, til Dagbladet.no.

Deler av Østlandet starter vinterferien i dag, og Hansen advarer mot å legge for tidlig ut i skisporet i indre deler av Østlandet.

- Om morgenen kan det flere steder bli rundt 25 minusgrader, og da er det i kaldeste laget å gå på ski. Men når sola kommer fram vil temperaturene stige til mellom fem og ti minusgrader.

Lunefulle værguder
Søndag vil det skye til på Vestlandet, og utover dagen vil trolig Østlandet følge etter. Enkelte steder vil snøen dale ned.

- Også i fjellområdene vil det komme skyer, men jeg tror det blir fint skivær. Skifolket bør imidlertid være obs på at nedbør fra vest kan gi snø og dårlig sikt.

Etter helga vil kuldeperioden være over - for noen dager.

- Det vil bli mildere forhold, mer høstlig, sier Hansen.

Kort fortalt blir det skiftende vær over hele landet, mest nedbør vil det være på Vestlandet og i vestlige fjellstrøk på Østlandet.

- Tirsdag forventer vi nedbør også på Østlandet. Dette vil komme som snø i indre strøk, og som snø, sludd og regn fra Oslo og sørover.

Kaldt og klart
Det er elever fra blant annet Østfold, Oslo og Akershus som innleder vinterferien nå. De fleste andre fylkene følger etter i ukene som kommer.

Og om du har planlagt å tilbringe ferien på fjellet og fortviler over det noe ustadige været til uka - fortvil ikke. Neste helg blir været bedre, ifølge Hansen.

- Da blir det igjen kaldere, og været blir fint mange steder, sier han.

- Toget i ruteDe siste dagene har snø og is skapt togkaos på Østlandet. Men ifølge Preben Colstrup, informasjonssjef i NSB, skal ikke værgudene være til hinder for at selskapet kan frykte passasjerene til fjells i rett tid.

- Problemene har først og fremst vært på lokaltogene i Oslo-området. Snøføyk har lagt seg under togsettet, dette smelter når togene kjører inn i tunnelen, men fryser til is når togene kommer ut igjen. Dette tar lang tid å tine, forklarer han. 

Sjekk om toget ditt er i rute her.