PÅSKEVÆR I VINTERFERIEN: Er du blant de heldige som går ut i vinterferie nå, kan du se fram til strålende vær og nydelige skiforhold - i alle fall om du oppholder deg i den sørlige delen av landet. I nord er det nemlig varslet storm. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
PÅSKEVÆR I VINTERFERIEN: Er du blant de heldige som går ut i vinterferie nå, kan du se fram til strålende vær og nydelige skiforhold - i alle fall om du oppholder deg i den sørlige delen av landet. I nord er det nemlig varslet storm. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

Strålende sol og nydelige forhold i hele vinterferien

Men ikke alle er like heldige. Sjekk hvor det blir sol og hvor det blir storm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen starter vinterferien for de som bor i Akershus, Aust-Agder, Hedmark, Møre og Romsdal, Nordland, Nord-Trøndelag, Oslo, Sogn og Fjordane, Sør-Trødelag, Telemark, Vest-Agder, Vestfold og Østfold.

Mange håper nok på fine skiforhold, behagelige temperaturer og en god grunn til å hente fram solbrillene - og mange vil få ønskene sine oppfylt, ifølge vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk Institutt.

- De som oppholder seg i den sørlige delen av landet, spesielt sør for Stadt og Dovre, får en ganske så fin uke. Oppbygginga av et høytrykk over den sørlige landsdelen gir stabilt vær utover i uka, og det ser ut til at det kan holde seg slik helt fram til neste helg, sier Haga til Dagbladet.

- Klarner i morgen kveld I dag er det grått i Oslo-området, og morgendagen vil også starte slik, tror Haga. Men utover ettermiddagen vil det etter alt å dømme gradvis klarne opp.

- Det bedrer seg trolig allerede i morgen kveld, og så ser det ganske fint ut fra tirsdag. Det vil nok ikke være sol fra skyfri himmel hele tiden, men vi venter oppholdsvær og en god del sol. 

- Det beste været får vi i fjellet og kanskje særlig i de vestlige fjellområdene. Der venter vi stort sett pent vær, rolige vindforhold og lettskyet pent vær, sier han.
 
Meteorologen spår gode skiforhold, og har også tips til skismurning:

- Jeg har tro på Blå Swix-føre. Selv for enkle mosjonister blir det greie smøringsforhold og fine muligheter for skiturer.

Kaldere Temperaturene på Sør- og Østlandet vil falle noe i uka som kommer.

- Særlig nattestid, men det avhenger av skydekket. På dagtid venter vi temperaturer rundt 0 grader, og på natta kan de stedvis gå under 10 minusgrader. På fjellet vil trolig dagtemperaturene bli lavere, ned mot 10 minus, sier Haga.

- Men nå begynner sola gradvis å merkes, så det blir nok ganske komfortable temperaturer likevel, tilføyer han.

Trøndelag i grensesona Mens Vestlandet også vil nyte godt av høytrykket i sør og får fint vær, er det mer utrygt i Trøndelag og på Nordvestlandet.

- Her ventes det mer skyer og nedbør av og til. Årsaken til dette er at de ligger i en grensesone mellom høytrykket som vil dominere i sør og et lavtrykk som vil dominere i nord, forklarer Haga.

Storm i Troms og Finnmark For i nord blåser det opp til storm denne uka.

- Nord-Norge vil merke et lavtrykk som kommer inn fra Barentshavet til Norskehavet. Tidlig i uka vil dette føre til storm i deler av Troms og Finnmark. Her ser man at det er et ganske kraftige lavtrykk i utvikling. Nedbør vil komme i varierende form, og det er ikke ventet godvær i denne landsdelen, sier Haga.

Han omtaler stormen som en vanlig vinterstorm, og sier at prognosene ikke tyder på at den vil bli sterkere enn hva som er normalt i den nordligeste landsdelen på denne tida av året.

- Brukbart på vidda - Onsdag biter stormen fra seg, og det vil vare kanskje helt fram til tidlig natt til torsdag. I dagene etter er det ventet nedbør og ikke spesielt fint vær.

Men for alle i nord ser det ikke fult så mørkt ut, trøster han.

VARER HELE UKA: Det fine været som vil prege Sør- og Østlandet fra tirsdag av vil holde seg stabilt hele uka, opplyser meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk Institutt.
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
VARER HELE UKA: Det fine været som vil prege Sør- og Østlandet fra tirsdag av vil holde seg stabilt hele uka, opplyser meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk Institutt. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

- Det kan se ut som at indre strøk av Finnmark, og kanskje spesielt Finnmarksvidda slipper bedre unna enn resten av Nord-Norge. Her kan det i perioder bli nokså brukbart vær, sier Haga.

• Sjekk været i Drammen, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes, Tønsberg, Sarpsborg eller hvor som helst på db.no/vaer