Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stråleredselen øker i London

Mer enn 1100 personer har kontaktet myndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Til nå har åtte personer som frykter at de kan ha blitt utsatt for det samme radioaktive stoffet som drepte Alexander Litvinenko blitt sendt videre til spesialister.

I går var det bare tre som hadde blitt sendt til ytterligere undersøkelser.

Mer enn 1100 personer har ringt myndighetene, redde for at nettopp de kan ha blitt utsatt for det samme stoffet. Alle sammen kan ha vært på de samme stedene den russiske eksspionen oppholdt seg da han ble forgiftet 1. november.

68 vil bli undersøkt

Av de 1100 som har ringt nummeret myndighetene har opprettet, er det 68 tilfeller som vil granskes, melder Sky News.

Innenriksminister John Reid forsøker å roe ned britene ved å si at risikoen for at noen har blitt utsatt for stråling er minimal.

Spor av det radioaktive stoffet polonium 210 har blitt funnet på flere adresser i London, blant annet på kontoret til en av Litvinenkos venner, Boris Berezosky, en russisk milliardær som lever i eksil i London.

Milliardæren, som besøkte sin avdøde venn på sykehuset, har nå kommet med en skriftlig uttalelse i forbindelse med giftdrapet.

FUNNET SPOR:  I forretningslokalene til Litvinenkos venn Boris Berezosky. Foto: EPA/Scanpix
FUNNET SPOR: I forretningslokalene til Litvinenkos venn Boris Berezosky. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

- Jeg vil huske ham for hans mot

- Han reddet livet mitt og ble en nær venn og alliert. Jeg er i dyp sorg over tapet at min venn Alexander Litvinenko. Jeg vil huske ham for hans mot, hans besluttsomhet og hans ærbødighet.

Den dagen Litvinenko ble forgiftet hadde han et møte med den italienske akademikeren Mario Scaramella på Itsu restaurant ved Piccadilly. Nå skal akademikeren forhøres av etterforskerne.

- Jeg har alltid sagt at jeg er villig til å hjelpe dem (politiet red.anm) og det er derfor jeg er her, sier han i en uttalelse.

Vil fortelle alt

- Jeg vil gå tilbake i sporene mine og fortelle dem alt som skjedde på Itsu. Politiet vil også at jeg skal ta ytterligere medisinske tester for å være sikker på at jeg er frisk.

Scaramella har tidligere sagt at de to diskuterte dokumenter som innehold alarmerende informasjon som gjorde at de begge fryktet for livet, skriver Sky News.

MØTTE LITVINENKO: Den italienske akademikeren Mario Scaramella.
BLE DREPT: Eksspionen Alexander Litvinenko.
Hele Norges coronakart