Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stråling øker kreftrisikoen

En ny studie viser at for testikkelkreftpasienter som strålebehandles, øker risikoen for å få ny kreftsykdom seinere i livet. 200 norske menn rammes årlig av denne kreftformen. De fleste er unge, i midten av 30-åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skyldes at strålene i enkelte tilfeller kan omdanne friske celler til kreftceller.

- Vi fant at risikoen for ny kreftsykdom var økt med nærmere 60 prosent hos strålebehandlede pasienter sammenliknet med normalbefolkningen. Hos den gruppen som verken fikk stråling eller cellegift var risikoen økt med 30 prosent, sier lege Eva Hoff Wanderås.

2006 pasienter

Med støtte fra Den Norske Kreftforening har hun gjennomført undersøkelsen som omfatter 2006 testikkelkreftpasienter som ble behandlet ved Radiumhospitalet mellom 1952 og 1990.

Ifølge henne er det ingenting som tyder på at risikoen for ny kreft avtar med årene, snarere tvert imot.

- Resultatene gir mistanke om at strålebehandling kan resultere i ny kreft mange år seinere, sier Hoff Wanderås. Lungekreft, hudkreft og tarmkreft er hyppige nummer to sykdommer.

- Vi spør oss nå om man bør unngå å strålebehandle noen av disse pasientene i framtida og dermed redusere risikoen for ny kreftsykdom, sier hun.
Hoff Wanderås understreker at dette må gjelde menn med testikkelkreft av typen seminom i stadium en, det vil si at kreften ikke har spredd seg. I Norge strålebehandles denne gruppen etter at testikkelen er fjernet. Studier fra utlandet viser imidlertid at så mange som åtte av ti får unødvendig strålebehandling. Bare 15 til 20 prosent av dem som ikke stråles, får tilbakefall.

Burde slippe

- Rundt sju av ti av seminompasientene er i stadium en ved diagnosetidspunktet og burde derfor ideelt sett slippe strålebehandling i første omgang. Problemet er imidlertid at det er umulig å finne spredningspasientene ved vanlig røntgen eller CT-undersøkelse. For å være helt sikre stråler man, sier Hoff Wanderås.

RISIKO: Lege Eva Hoff Wanderås stiller spørsmålstegn ved om testikkelkreftpasienter bør strålebehandles.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!