Stram deadline for løsrivelse

Dagbladet er kjent med at regjeringen gir kommuner frist til 1. mars neste år for å søke om løsrivelse. - Veldig knapp tidsfrist, vedgår kommunalministeren.

HAR SATT TIDSFRIST: Regjeringen, her ved Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, gir tvangssammenslåtte kommuner frist til 1. mars for å søke om oppløsning. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
HAR SATT TIDSFRIST: Regjeringen, her ved Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, gir tvangssammenslåtte kommuner frist til 1. mars for å søke om oppløsning. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet fortalte nylig om en rekke kommuneløsrivelser som trolig ikke finner sted likevel. Årsaken er at det politiske flertallet i den nye storkommunen ikke er på linje med folket i de gamle småkommunene.

Flere har reagert, og hevder at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i valgkampen må ha visst at oppdeling av sammenslåtte kommuner ikke er gjort med en pennestrøk.

Regjeringen forteller Dagbladet at de nå forsøker å legge til rette for flere løsrivelser. Det gis nå klarsignal til å iverksette løsrivelsesprosessene lokalt.

Men tidsfristen er kort: Kommunene og fylkeskommunene må sende søknad til departementet innen 1. mars 2022.

- Dette er en veldig knapp tidsfrist for de kommunene og fylkeskommunene som ønsker deling. Så kort frist er nødvendig for å sikre valg til eventuelle nye kommuner og fylkeskommuner ved kommune- og fylkestingsvalget høsten 2023, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram til Dagbladet.

Det er opp til kommunestyrene og fylkestingene å avgjøre om de vil sende søknad om deling til departementet innen 1. mars 2022.

- Søknader som er godt utredet er et viktig grunnlag når Stortinget skal vedta endringer i fylkesinndelingen, og når regjeringen skal legge til rette for statsrådsbeslutning om deling av kommuner, sier Gram videre.

Det er Stortinget som må fatte vedtak om deling av fylker. Regjeringen kan vedta å dele kommuner som sender søknad fra kommunestyret. Delingsprosessen følger reglene i inndelingsloven.

1. januar 2024 er det tidligst mulige og beste tidspunktet nye kommuner og fylkeskommuner kan tre i kraft, opplyser kommunalministeren.

For å rekke dette må regjeringen fremme en proposisjon om fylkesinndeling til Stortinget til våren, og tidsprosessen er avhengig av Stortingets aksept for at saken fremmes senere enn det som er vanlig slik at Stortinget kan fatte vedtak innen 1. juli 2022.

RIVER LØS: Bjørn Arild Gram (Sp) er landets kommunalminister. Foto: Heiko Junge / NTB
RIVER LØS: Bjørn Arild Gram (Sp) er landets kommunalminister. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

− For å sikre en god og koordinert prosess, og for at kommunene skal få nok tid til å forberede og gjennomføre deling, vil vi samtidig legge til rette for at beslutning om deling av tvangssammenslåtte kommuner kan behandles i statsråd innen sommeren 2022, sier Gram.

Det er mye som må på plass når en kommune eller fylkeskommune skal deles. Regjeringen peker blant annet på at statlige registre må endres, matrikkelen må oppdateres og man må beregne fordeling gjennom inntektssystemet for de nye kommunene og fylkeskommunene. Dette er viktig med tanke på utbetaling av velferdsordninger, skatteinnkreving og koordinering av nødetater.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer