Stråmannen NATO

Det er noe sært og nostalgisk over NATO som skillelinje i norsk politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BIN LADEN

og al-Qaida, med hjelp av George W. Bush, har klart det Sovjetunionen aldri klarte. Den gamle forsvarsalliansen er nøytralisert som redskap for USA. Derfor vil ikke NATO komme verdens gjenværende supermakt til unnsetning i Irak. Samtidig forsøkes det her hjemme å blåse liv i NATO som skillelinje mellom høyre og venstre i norsk politikk. For Høyre-leder Erna Solberg er SVs programsetning mot NATO-medlemskap selve kronbeviset på det røde kaoset som truer dersom landet får en regjering utgått av Ap, Sp og SV. Og SVs partisekretær, Bård Vegar Solhjell, ble utskjelt av sine egne da han påsto en selvfølgelighet, at NATO-utmelding ikke løser verdens problemer.

Norge er et merkelig NATO-land. De varmeste tilhengerne, i gråsprengte forsvarsforeninger, brenner for et gammelt NATO som for lengst er historie. Og de sinteste NATO-motstanderne, i organisasjoner som «Nei til nye NATO», sloss mot et amerikansk NATO-prosjekt som irak-krigen har torpedert. De politiske motsetningene i Europa, og mellom Europa og USA, er i dag for store til at NATO kan brukes som amerikansk verktøykasse utenfor Europa. Og NATO er ikke lenger livsviktig for organisasjonens medlemmer, på samme måte som Europas andre sikkerhetsorganisasjon utenfor EU, OSSE, aldri har vært livsviktig for noen. Derfor var det heller ikke vanskelig for Europas USA-kritikere å blokkere effektiv NATO-støtte i Irak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer