Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stramme tøyler gir lavere rente

Dagen etter at det såkalte Arntsen-utvalget foreslo at ingen skulle få fete lønnstillegg til våren, satte Norges Bank ned renta.- Et moderat lønnsoppgjør vil få renta ned fortere, mener visesentralbanksjef Jarle Bergo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank har bestemt å sette ned renta med 0,5 prosentpoeng. Det betyr at du snart kan vente deg lavere boliglånsrente.

- Bankenes konkurransesituasjon er slik at det lønner seg å følge Norges Bank når vi setter ned renta, sa visesentralbanksjef Jarle Bergo på en pressekonferanse i formiddag.

Stramt lønnsoppgjør

Visebanksjefen avviser at det er noen sammenheng mellom Arntsen-utvalgets rapport som ble lagt fram i går, og dagens rentenedsettelse.

- Jeg ventet på det spørsmålet, lo Bergo for han ramset opp et svært godt innøvd svar. Det gikk ut på at det er den generelle situasjonen i penge- og valutamarkedet som førte til rentejusteringen. Men krona har ikke styrket seg nevneverdig de siste dagene, likevel ble renta satt ned.

Tilfeldig sammentreff eller ikke, Bergo mener at et moderat lønnsoppgjør vil få renta ned raskere.

- Det er et stykke fram til vi når et europeisk rentenivå, men et moderat oppgjør vil gjøre at vi kommer raskere fram, mener visebanksjefen.

Dette er neppe musikk i ørene til hjelpepleiere og lærere som krever reale lønnshopp ved vårens oppgjør.

Informasjonssjef Margrethe Lied i Norsk Helse- og Sosialforbund (NHS) sier til NTB at kompensasjon for renteøkningen siden siste lønnsforhandling står sentralt i forbundets lønnskrav. Hjelpepleierne må ha anslagsvis 9.500 kroner i tillegg for å kompensere renteøkningen, mener forbundet.

Bankene følger

Tidligere har bankene fått skarp kritikk for å somle med å sette ned rentene. Foreløpig har Fokus Bank og Kreditkassen varslet rentesenking fra i morgen av. De setter ned boligrenta med et halvt prosentpoeng.

Sparebanken NOR og DnB bekrefter at de også vil sette ned renta.

- Det er litt usikkert hvor mye vi senker renta, det bestemmer vi neste uke, sier informasjonsdirektør Frode Helgerud i Sparebanken NOR.

- Hvis denne rentenedgangen fører til at pengemarkedsrenta går ned vil vi følge etter, sier konsernsjef Jarl Veggan i DnB til Dagbladet :på nettet. Det er ikke sikkert at det blir mange dager til, sier Veggan.

Bondevik venter på mer

Statsminister Kjell Magne Bondevik tror rentenedgangen ikke stopper med dagens kutt på 0,5 prosent. Han tror renta vil gå mer ned i løpet av året.

- Det er vår forventning at så vil skje. Vi ønsker og tror at renta kan komme lengre nedover mot det europeiske nivået i løpet av 1999. Hvor raskt og hvor langt vil jeg ikke ha sagt noe om. Det er det sentralbanken som styrer, sa Bondevik i Stortinget i dag.

GLA' MELDING: Visesentralbanksjef Jarle Bergo kom med dagens rentenyhet.