Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strammer grepet om Statoil

Regjeringen tar tilbake kontrollen over månelandingen. Tvinger Statoil til å rapportere om status hvert halvår.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Regjeringen, her ved miljøminister Erik Solheim og statsminister Jens Stoltenberg, vil ha mer styring med Mongstadprosjektet. Foto:  Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
SVARER PÅ KRITIKKEN: Regjeringen, her ved miljøminister Erik Solheim og statsminister Jens Stoltenberg, vil ha mer styring med Mongstadprosjektet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har fått massiv kritikk for de stadige utsettelsene av Mongstad-prosjektet. De rødgrønne svarer nå med å stramme grepet rundt prosjektutvikler Statoil.

I den nye Stortingsmeldingen som legges fram i dag, krever regjeringen at Statoil skal rapportere til Olje- og energidepartementet hvert halvår om framdriften i prosjektet, helt til det står ferdig.

- Ingen mistillit
Miljøvernminister Erik Solheim avviser mistillit til Statoil.

— Dette er ikke noen kritikk av Statoil, men uttrykk for at dette renseprosjektet er så stort, komplisert og viktig for oss at staten må følge tett opp og være kontinuerlig informert om framdriften, sier han til Dagbladet.

Regjeringen åpner nå for andre renseteknologier enn aminteknologien og for rensing av andre utslippspunkt også.

Mandag ble det klart at prosjektet utsettes igjen, til 2016. Årsaken er frykten for at utslipp av aminer kan føre til kreft i befolkningen.

Kan ha satset feil
Informasjonssjef Øistein Johannesen i Statoil innrømmer at de kan ha satset på feil teknologi.

— Det er riktig. Det kan hende at det er en annen teknologi som er den rette, sier han.

— Vi regnet aminteknologien for å være en moden teknologi. Da går man på et mye raskere løp. Så oppdaget vi at når man bruker amin i åpne anlegg, kan det slippes ut kreftfarlige komponenter. Den gangen trodde vi det enkelt ville la seg løse, men vi tok feil. I september så vi at kunnskapshullene er så store at det er risiko for at vi ikke vil kunne stette framtidige utslippskrav. Da sa vi stopp, og anbefalte regjeringen at vi åpner for andre teknologier, sier Johannesen.

Han avviser på det sterkeste påstandene fra blant andre Bellona om at Statoil har trenert saken.

Høyre er kritisk
Høyres klimatalsmann Nikolai Astrup er kritisk til måten regjeringen har gått fram på i saken. Han er enig med miljøorganisasjonene i at prosessen har vært for dårlig og at Statoil har fått for frie tøyler.

— Dette burde ha vært satt ut på internasjonalt anbud slik at skattebetalernes ansvar og risiko ble tydelig avgrenset, sier han. Han viser til at Siemens hevder de kan bygge renseanlegg til et nytt gasskraftverk i Elnesvågen til en brøkdel av prisen på Mongstad og på mye kortere tid.

— Regjeringen har lagt alle eggene i en kurv. Det må satses mye bredere, sier han.

Øistein Johannesen i Statoil sier til Dagbladet at renseprosjektet vil bli lagt ut på internasjonalt anbud snarest mulig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling