Strammer inn for de rike

Etter en måned med harde forhandlinger presenterer Ap, Sp og SV budsjettavtalen de har kommet fram til.

ENIGHET: Etter en måned med harde forhandlinger presenterte Ap, Sp og SV budsjettavtalen de har kommet fram til. Video: Håvard Tanche-Larsen Knutsen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og SV-leder Audun Lysbakken legger tirsdag kveld fram det endelige statsbudsjettet. Det har vært tre drøye uker med harde forhandlinger.

Oljeseier til SV

Støre understreker at budsjettet fortsatt er stramt, men at det nå også blir grønnere.

Ap, Sp og SV ønsker ikke å utlyse 26. konsesjonsrunde i denne stortingsperioden. Det er en viktig seier for SV, etter at Wisting-prosjektet ble skrinlagt.

- Det var SV veldig opptatt av og det har SV fått gjennomslag for, sier Støre på pressekonferansen tirsdag kveld.

Statsminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet på pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget om statsbudsjettet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet på pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget om statsbudsjettet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Han understreket likevel viktigheten av å fortsette å ha høy oljeaktivitet på norsk sokkel. Han presiserer at Norge skal ha TFO-runder de neste tre årene.

- Det er et helt ekte politisk kompromiss der man gir og tar, sier Lysbakken.

Hans partikollega Lars Haltbrekken (SV) sier at tida da oljenæringa fikk alt den pekte på, er forbi.

For to dager siden sa olje- og energiministeren at nå kommer 26. konsesjonsrunde, og at det ikke lå på bordet i budsjettforhandlingene.

- Nå har vi fått stoppet den runden ut denne stortingsperioden. Sannsynligvis blir det aldri noen 26. konsesjonsrunde. Samtidig har vi fått satt i gang en prosess for å gi sårbare havområder varig vern mot olje- og gassutvinning, sier Haltbrekken.

Skattegrep

Rundt 76 prosent av befolkningen vil få lavere eller uendret skatt til neste år.

En person som tjener rundt 600.000 kroner, vil da få cirka 2000 kroner i lavere skatt, sier Vedum.

- Arbeid er den aller viktigste nøkkelen for å sikre økonomien. Noen har ikke den muligheten, sa Vedum og viste til at statsbudsjettet skal støtte disse.

Vedum sier at en trygg hverdagsøkonomi er viktig for regjeringen, og det er begrunnelsen for at oljepengebruken ikke økes i budsjettavtalen med SV.

Exitskatt

Det er gjennomslag for exitskatt i det endelige forslaget. I Stortinget ber regjeringen utrede og foreslå utflytterskatt.

Et skattegrep som treffer neste gang rikinger som Kjell Inge Røkke vil flytte formuen sin til Sveits blir virkelighet neste år.

I dag kan man benytte seg av reglene for utflytterskatt om man melder permanent flytting fra Norge. Da kan man realisere inntekter fra papirverdier fem år etter flyttingen.

ENIGE: Audun Lysbakken, Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum under tirsdagens pressekonferanse.
ENIGE: Audun Lysbakken, Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum under tirsdagens pressekonferanse. Vis mer

Flere sosialtiltak

SVs ønskede dyrtidspakke blir også vedtatt. Det er en utvidelse av blant annet SFO-tilbud og barnetrygden.

Gratis SFO utvides til også å gjelde andreklassinger, opplyser Lysbakken.

Budsjettavtalen øker minstepensjonen, bostøtten, barnetrygda, og støtte til matsentraler, som er blant tiltakene SV har kjempet for i budsjettforhandlingene.

Det kommer også en pakke til Ukraina.

- Vi er enige om at regjeringen også vil legge fram et forslag til Stortinget om en betydelig støtte til Ukraina i løpet av neste halvår, sier Støre.

Dette på bakgrunn av de høye inntektene Norge har hatt på gassinntekter.

Dieselmilliard

Vedum fastholder også dieselmilliarden, et løfte til anleggsarbeiderne som Høyre kuttet ut i sitt budsjett. Det skal bli billigere bensin og diesel på anleggspumpa. Dieselavgiftene reduseres med 1,5 milliarder kroner.

Det er også enighet om 5.400 kroner i økt studiestøtte for fulltidsstudenter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer