Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverige:

Strammer inn kriterier

Sverige har lagt fram en ny veileder for når personer kan betegnes som friske. Ved noen sykehjem må man vente i minst 14 dager etter at man ble syk, før man kan friskmeldes.

ENDRER: Sverige endrer kriteriene for friskmelding. Her er Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Jonas Ekstromer / AFP / NTB Scanpix
ENDRER: Sverige endrer kriteriene for friskmelding. Her er Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Jonas Ekstromer / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Tirsdag formiddag la svenske Folkhälsomyndigheten fram en ny veileder med kriterier for når man kan regnes som frisk etter gjennomgått Covid-19-infeksjon.

Veilederen strammer inn kriteriene for friskmelding ved utsatte sykehjem, hvor man nå må vente i 14 dager fra man ble syk, for å regnes som frisk fra Covid-19.

corona-dødsfall i verden

Dette er kriteriene:

  • Personer som har blitt påvist Covid-19, som holder seg isolert hjemme, kan anses som smittefrie etter minst to dager feberfrihet og allmenn forbedring, når det dessuten har gått minst sju døgn siden sykdommen inntraff.
  • For helsepersonell med mistenkt eller påvist Covid-19, gjelder samme tidsgrenser. I tillegg bør de alltid testes ved mistanke.
COVID-19: Sveriges coronastrategi har vært gjenstand for hard kritikk blant flere. Den svenske partilederen Ebba Busch har både norsk og svensk statsborgerskap, og er klar i sin dom. Video: Expressen TV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
  • Symptomfrie personer bør på generelt grunnlag ikke testes, men om det likevel har skjedd, så kan man anses som smittefrie tidligst sju dager etter en positiv prøve. Dersom de utvikler symptomer etter at testen ble tatt, så må man regne fra dagen man ble syk. Om de nylig har hatt symptomer som er forenlige med Covid-19, så kan man regne fra dagen symptomene inntraff.
  • Ved særskilte sykehjem, steder som tilbyr korttidsbehandling, og miljøer med særlig utsatte personer, så er tidsgrensen minst to dagers feberfrihet og stabil forbedring, samt 14 dager etter at man ble syk.
  • For personer som er innlagt på sykehus, som har hatt et mer alvorlig sykdomsbilde, så er kriteriene minst to dagers feberfrihet med stabil klinisk forbedring, samt minst 14 dager fra dagen man ble syk. For de aller sykeste som også trenger behandling fra intensivavdeling, så gjelder 21 dager fra man ble syk.
FRARÅDER: Sveriges statsminister Stefan Löfven forteller at regjeringen ser seg nødt til å videreføre de aller fleste tiltak som er innført i Sverige. Vis mer

Mislyktes

Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, har tidligere erkjent at Sverige har mislyktes med å hindre utbrudd på sykehjem. Tidligere har han uttalt at den store forskjellen i antallet dødsfall i all hovedsak skyldes utbrudd på sykehjem.

Professor i geriatri, Yngve Gustafson, har tidligere sagt til Dagbladet at mangel på smittevernutstyr er en av faktorene som har skyld i at Sverige har mislyktes.

- Det vært en ekstrembrist knyttet til smittevernutstyr. Det som har vært mest opprørende, er at man ikke har hatt tilstrekkelig tilgang på munnbind. Dette på tross av at man jobber med pasienter som er syke, sa Gustafson til Dagbladet i april.

corona-smittede i verden

Innstramming

Innledningsvis vakte Sverige oppsikt med sin coronastrategi. Mens enkelte land innførte portforbud, valgte de å holde skoler, barnehager og restauranter åpne. De tillot også organisert idrettsaktivitet og arrangementer med inntil 500 deltakere.

Siden har Sverige strammet inn, mens Norge har påbegynt en omfattende gjenåpningsprosess.

- Sverige kom i gang med tiltak mye seinere enn oss. De fikk betydelig smittespredning før de også måtte stramme inn. Men på veien har de allerede fått et veldig stort antall smittede og døde, sa professor ved NTNU, Steinar Westin, til Dagbladet i forrige uke.

- Nå har tiltakene i Sverige og Norge begynt å nærme seg hverandre, og i praksis er det ikke så stor forskjell. Men smittepresset er likevel vesentlig forskjellig, og det ser ikke ut til at de ikke klarer å kontrollere det på samme måte som vi kan i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!