Strammer inn nikab-reglene i Oslo

Må vise ansikt.

TYDELIGERE REGLER: Høgskolen i Oslo og Akershus varsler tydeligere regler for bruk av nikab for studentene.                     Foto: NTB Scanpix
TYDELIGERE REGLER: Høgskolen i Oslo og Akershus varsler tydeligere regler for bruk av nikab for studentene. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag meldte avisa Varden at Høgskolen i Telemark har vedtatt å forby bruken av det omstridte plagget når studentene er i en såkalt læringssituasjon.

Nå varsler også Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) innstramming av dagens regler:

- Vi har ikke et generelt forbud mot nikab, men en policy som sier at i læringssituasjoner, og ute i praksis der det kreves at man har et åpent ansikt, vil bruk av nikab være uforenlig med deltakelse i slike øvelser. Dette vil gjelde for eksempel for sykepleiere og lærere, sier studiedirektør Marianne Brattland ved HiOA til Dagbladet. 

- Vi gjennomgår nå vår policy, og ønsker å tydeliggjøre denne for studentene, slik at de er kjent med dette før de starter sine studier hos oss, sier studiedirektøren, som foreløpig ikke vil røpe hva innstrammingen innebærer.

- Har det vært situasjoner der policyen deres har blitt utfordret?

- Unntaksvis. Det har skjedd. Men det har løst seg, og ikke vært et problem for oss, sier Brattland.  

Nikab-nekt Ifølge avisa Varden fikk en student ved lærerutdanningen i Telemark beskjed om å ta av seg nikaben, eller slutte.

Begrunnelsen er at studentene må vise ansikt for å kommunisere med andre.

- Dialog og kommunikasjon er en essensiell del av læringsmiljøet, både når studentene er på høyskolen, og når de er ute i praksis. Det innebærer at de ikke kan dekke til ansiktet, sier Arild Hovland til Varden.

Hovland er dekan ved Fakultetet for estetiske fag, folkekultur og lærerutdanning.

Han sier at skolen ikke har forbud mot religiøse symboler eller mot islam, men at de ikke aksepterer plagg som dekker til hele ansiktet i læringssituasjonen. Det vil være fritt fram å bruke nikab ellers på skolens område.

Ikke varslet Studentene ved Høgskolen i Telemark var ikke varslet om forbudet.

- Vi har ikke fått diskutert dette ennå. Vi skal ha et møte på onsdag. Inntil da mener vi ikke så mye, men det er en viktig debatt, sier studentleder Camilla Berg Rindahl til Dagbladet.

Venstre har tidligere vært skeptisk til forbud, men vil ikke kritisere Høgskolen i Telemark for nikab-nekten.

- Vi har tidligere sagt at vi ikke ønsker noe generelt forbud mot niqab i samfunnet, men vi har forståelse for at det i enkelte situasjoner er nødvendig å vise ansiktet for å kommunisere på en god måte, slik det er i en undervisningssituasjon. Vi mener derfor at dette må være opp til den enkelte institusjon å avgjøre, sier Venstres representant Iselin Nybø i utdanningskomiteen til Dagbladet.

Tidligere har fylkeskommunene Akershus og Østfold vedtatt nikab-forbud i de videregående skolene.