Strammer inn på innreisekrav

Regjeringen innfører strengere innreisekrav. Blant annet endres kravet om å vise negativ coronatest ved ankomst til Norge fra 72 timer til 24 timer før avreise.

STRAMMER INN: Regjeringen strammer nå inn på innreisereglene til Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
STRAMMER INN: Regjeringen strammer nå inn på innreisereglene til Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 69 100 +390
mutantsmittet892
døde 620 +12
påvist smittet 112 000 000+387.9K
døde 2 490 000 +11.3K
Se mer

I tillegg må alle som har oppholdt seg i Storbritannia, Sør-Afrika, Irland, Nederland, Østerrike, Portugal og Brasil testes med PCR- test på grensen. Reglene for karantene skjerpes og gjøres likt for alle land, med færre unntak og økt krav til testing, skriver regjeringen.

- Norge har allerede et av de strengeste regelverkene i Europa for hindre importsmitte. Nå innfører regjeringen enda strengere regler for testing og innreisekarantene. Dette gjør vi for stoppe og forsinke spredningen av de muterte og mer smittsomme virusvariantene i Norge, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Endringene iverksettes klokka 24.00 natt til mandag 25. januar.

Følgende regler endres:

  • Det blir strengere krav om testing for personell i kritiske samfunnsfunksjoner som har særskilt unntak fra innreise- og smittekarantene. Hovedregelen vil nå være at disse personene skal teste negativt for SARS-CoV-2 med testmetode PCR før de begynner jobbe. Testen skal tas tidligst tre døgn etter ankomst til Norge. I akutte situasjoner hvor det ikke er tid til å vente på PCR-svar, kan personen begynne jobbe etter ha testet negativt med hurtigtest samme dag som arbeidet skal gjennomføres.
  • Unntak fra innreisekarantene for arbeidsreisende ved testing i forbindelse med internasjonale idrettskonkurranser oppheves fram til 31.01. Innen da vil regjeringen gjøre en ny vurdering.
  • For personer som skal jobbe på fartøy i norsk havn, skal PCR- test benyttes ved testing ved utgang av karantene.
  • Det blir skjerpet krav til innreisekarantene for militært personell. Karantene kan gjennomføres i grupper på 5 personer, men Forsvaret ved Forsvarets sanitet kan i enkelte tilfeller beslutte at flere personer kan inngå i gruppen, likevel begrenset til inntil 30 personer.
  • Dagens unntak fra innreisekarantene for pendlere som jevnlig ankommer Norge fra Sverige og Finland, og som testes hver sjuende dag, endres slik at unntaket ikke kan brukes for personer som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt utenfor Sverige og Finland 10 døgn før ankomst.
  • Unntaket fra karanteneplikt for personer som krysser grensen for gjennomføring av samvær mellom barn og foreldre eller der personer er invitert av norske statlige myndigheter av utenrikspolitiske grunner skjerpes. Det stilles krav om testing 3 døgn etter ankomst for få unntak fra karantene i arbeidstida eller skoletida. Det gis ikke lenger unntak i fritida. Samvær med barn kan gjennomføres i karantenetida.

Status vaksinasjon Full oversikt

298 742 (5.6%)i Norge har fått dose nr 1
104 343 (1.94%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer