NYE REGLER: Bent Høie presenterte nye karanteneregler tirsdag 15. september. Video: NTB Scanpix Vis mer

Strammer inn regler for innreisekarantene

- Målet med forenklingene er å gjøre det lettere for folk å følge karantenereglene, opplyser helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Publisert

Reglene for innreisekarantene og smittekarantene blir identiske og samles i en felles bestemmelse. Det opplyser helse- og omsorgsminister Bent Høie under tirsdagens pressekonferanse.

Det innebærer blant annet at reglene for innreisekarantene blir litt strengere.

Endringene trådte i kraft tirsdag ettermiddag.

Strammer inn på unntak

- Målet med forenklingene er å gjøre det lettere for folk å følge karantenereglene. Jeg er nok i tvil om at det er kompliserte regler som har skylden for at noen dropper karantene eller ikke følger karantenereglene. Men hvis det skulle være sånn, har vi nå ryddet opp, sa helseminister Bent Høie under pressekonferansen.

Helseministeren opplyste også at regjeringen strammer inn på unntak fra karanteneplikten, blant annet for samfunnskritisk personell.

- Unntaket for personell i samfunnskritiske funksjoner strammes inn, fordi vi er redd for at dette har blitt brukt for mye fordi arbeidsgivere ikke har planlagt godt nok, sa Høie på pressekonferansen.

Nå vil personell i slike funksjoner bare får unntak fra karantenereglene dersom det er strengt nødvendig for å sikre forsvarlig drift av virksomheten, eller dersom det ikke er tid for å gjennomføre tester.

Flypersonell får unntak fra innreisekarantene, men det kreves test hver sjuende dag dersom de forlater flyet på jobb i røde land.

Samtidig får arbeidstakere fra Finland samme unntak for arbeidstakere fra innreisekarantene som arbeidstakere fra Sverige allerede har, men fra nå gjelder det bare pendlere med krav om testing hver sjuende dag.

- Ved et veiskille

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller at vi i Norge nå står ved et veiskille hva gjelder smittesituasjonen. Flere steder i Europa er man nå i ferd med å gå over i en ukontrollerbar smitte.

- Vi kan klare å holde situasjonen under kontroll i Norge inntil vi får en vaksine, dersom vi klarer å holde ut, sier Nakstad, og legger til at vi da må jobbe videre i alle ledd for å holde smitten nede.

Det har vært en økning i smitten i Norge siden begynnelsen av august, opplyser Line Vold ved FHI.

Det meste av økningen i smitten skyldes den siste tidas utbrudd i Bergen, Sarpsborg og Fredrikstad.

- Forrige uke var det en stigning i antall sykehusinnleggelser i Norge som følge av coronaviruset, men dette tallet er fortsatt lavt i Norge, sier Vold.

- I de aller fleste kommuner i Norge er det lite smitte. Men kommuner som har lav smitte nå, bør bruke tida godt og forberede seg på lokalt utbrudd, sier helseminister Bent Høie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer