Strammer kraftig inn

Regjeringen la mandag fram nye nasjonale tiltak for å bremse spredningen av coronaviruset i Norge. Tiltakene vil vare fram til desember. Få den fullstendige oversikten her:

NYE TILTAK: Mandag 26. oktober kom regjeringen med nye, strenge coronatiltak. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag la regjeringen, med Erna Solberg i spissen, fram nye nasjonale tiltak mot spredning av covid-19 i Norge.

- Coronaen har kommet som høstmørket. I august hadde vi 300 nye smittede i uka. I september 700 nye smittede i uka, og i oktober hadde vi 900 smittede i uka. Nå øker smitten blant de eldste. Med økte smittetall må vi forvente at antallet som havner på sykehuset øker, og blir alvorlig syke. Vi frykter også at vi vil se flere dødsfall som en konsekvens, begynte statsminister Erna Solberg.

Solberg understreker at det fremdeles er jobben hver enkelt gjør som er den viktigste - å holde avstand, vaske hender og holde seg hjemme når man er syk.

De nye tiltakene trer i kraft ved midnatt natt til onsdag 28 oktober, og vil vare frem til desember.

Dette er de nye endringene:

  • I private hjem, hager og hytter anbefales det at man ikke har mer enn fem gjester, utenom husstandsmedlemmer.

Dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. Det innebærer at to familier kan møtes selv om de har mange barn.

Begrensingen om at man ikke bør ha flere enn fem gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskolekohorter. Barn og unge som er i samme kohort i barnehagen eller på barneskolen, unntas fra avstandskravet på arrangementer.

  • Regjeringen anbefaler også at alle reduserer antallet de har sosiale sammenkomster med i løpet av ei uke.
  • Regjeringen reduserer også antallet du kan ha i en privat sammenkomst på offentlige steder fra 200 til 50 personer.

Det gjelder også firmafester, påpekte statsministeren.

  • Bare inntil femti deltakere kan delta på innendørs sammenkomster som primært samler familie, venner og kjente.

Unntak gjøres der deltakerne sitter i tilviste og fastmonterte seter under hele arrangementet; da tillates 200 deltakere for alle typer arrangementer.

  • Utenlandske arbeidere fra «røde» land må i karantene

- Øvrige arbeidstakere kan fortsatt få karantenefritak. Men her skjerpes også reglene inn: Arbeidstakere som har fritidskarantene, skal testes hver tredje dag og være innkvartert på enerom de ti første dagene i landet, heter det i en pressemelding fra regjeringen.

Denne endringen trer i kraft ved midnatt natt til lørdag 31. oktober.

- Vi gjør endringene nasjonalt fordi vi har kunnskap om hvordan smitten sprer seg. Mange utbrudd kommer fra sammenkomster hvor meteren ikke blir avholdt, sa statsministeren.

Gjør unntak for barn

Guri Melby opplyser at det vil gjøres unntak for barn. Kunnskapen vi har om smittespredningen blant barn tyder på at det ikke er behov for så strenge råd blant de yngste.

Barn får derfor fortsatt feire bursdag og halloween med kohorten sin.

- Men før man inviterer barn til å samles, må man sjekke reglene i kommunen man bor, for noen steder er reglene strengere lokalt enn nasjonalt, sier Melby.

Disse unntakene vil imidlertid ikke gjelde de største elevene.

- Det som er krevende med elever på videregående skole er at de har samme bevegelsesmønster som oss voksne. De møter ulike folk på skolen og på fritida, og har større mobilitet. Vi risikerer at flere smittes, og de må derfor forholde seg til samme regler som de voksne, og kan ikke møtes flere enn fem stykker i sosiale sammenkomster, sier Melby til Dagbladet.

Strammer inn i Oslo

Tidligere i ettermiddag orienterte også byrådsleder Raymond Johansen om corona-situasjonen i Oslo på en pressekonferanse. Der ble det opplyst at det vil innføres nye tiltak for å forhindre smitte fra førstkommende torsdag i hovedstaden.

I Oslo blir det fra torsdag blant annet påbud om munnbind inne på offentlig sted der man ikke kan opprettholde minst en meter avstand, påbud om munnbind inne på serveringssteder, og stans i innslipp til utesteder klokka 22.

I tillegg oppfordrer Johansen Oslo-borgere til å ikke møte flere enn ti personer per uke, med unntak av husstandsmedlemmer, kolleger og kohorter ved skoler og barnehager.

Kan bli strengere tiltak

Helseminister Bent Høie bekreftet til Dagbladet fredag at regjeringen begynte å diskutere nye nasjonale tiltak torsdag i forrige uke, og at diskusjonene fortsatte fredag. Solberg opplyste at beslutningen skyldes urovekkende tendenser i Europa og i Norge.

- Årsaken til denne beslutningen er at vi i begynnelsen av uka så positive tendenser som tydet på en nedgang i smittespredningen både nasjonalt og lokalt, noe som har snudd mot slutten av uka. Vi har fått en økning i innleggelser, økt hyppighet av lokale utbrudd, også lærer vi av det som skjer i landene rundt oss, sa Bent Høie til Dagbladet.

Erna Solberg understreker at dersom de nye tiltakene ikke fører til at smittetrykket reduseres, vil det innføres mer inngripende tiltak.

- Hvis smitten fortsetter å stige kan det være vi må innføre strengere tiltak etterhvert. Men det håper jeg de ikke vil gjøre. Novemberdugnaden i år er å begrense den sosiale aktiviteten for å sørge for at vi kommer i havn til jul, slik at besteforeldre kan feire med barnebarna sine uten at faren for smittespredning er der, sier statsministeren til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer