Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strammer oljekrana - en positiv overraskelse

Regjeringen vil bruke 2,6 milliarder oljekroner mindre neste år. - En positiv overraskelse, sier DNB-økonom Kyrre Aamdal.

SE TV LIVE: Klokka 10.00 legges statsbudsjettet for 2020 fram på Stortinget. Det er likevel mye som er klart i allerede. Følg Dagbladet TVs sending for siste nytt. Vis mer

Regjeringen foreslår å bruke 243,6 milliarder kroner fra oljeinntektene neste år. Det er 2,6 milliarder mindre enn for 2019.

- Vi er litt positivt overrasket over at de klarer å holde det såpass stramt. Det legges opp til en pengebruk fra staten som er godt tilpasset den farten de anslår for norsk økonomi neste år. At fire partier med såpass ulike prioriteringer har fått til dette, fremstår som veldig lovende, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til Dagbladet.

Klokt å holde igjen

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum mener det er klokt av regjeringen å holde igjen på oljepengebruken.

- Regjeringens vurdering er, som vi hadde grunn til å regne med, at det går relativt godt i norsk økonomi. I lys av det er det helt riktig at man legger seg bakpå når det gjelder oljepengebruk. Det er riktig med tanke på de inndekningsbehovene som ligger i budsjettet på sikt, sier Dørum til Dagbladet.

I Dagbladet i dag advarer han mot å bruke av «lottogevinsten» som skyldes av oljefondet har vokst kraftig.

-All den tid at oljepengebruken går ned, har de teknisk sett ikke brukt av lottogevinsten, sier Dørum.

Under handlingsregelen

Nøkkeltallene i forslaget til nasjonalbudsjett for 2020 ble lagt fram av Finansdepartementet mandag morgen.

Selve statsbudsjettet med alle detaljer legges fram klokka 10.00. Mye har allerede lekket ut, og mandag morgen ble det blant annet klart at Human Rights Service vil få videreført sin statsstøtte på 1,8 millioner kroner neste år.

Oljepengebruken tilsvarer 2,6 prosent av kapitalen i Statens pensjonsfond utland (oljefondet), noe som er godt under handlingsregelens bestemmelse om å bruke maksimalt 3 prosent av oljefondet.

Nedgangen i oljepengebruk betyr at regjeringens forslag har en såkalt negativ budsjettimpuls på minus 0,2 prosentenheter sammenlignet med 2019, målt som andel av verdiskapingen i fastlandsøkonomien.

Isolert sett betyr det at pengebruken i statsbudsjettet vil trekke i retning av lavere aktivitet i norsk økonomi neste år.

- Det viser at de har lagt arbeid i å stramme inn budsjettett og bruke en finanspolitikk som er tilpasset den farten de anslår i økonomien, sier Aamdal.

- På høy tid

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Hadia Tajik sier det er på høy tid at oljepengebruken går ned:

- Det ser ut til at regjeringen endelig tar imot beskjeden fra Ap gjennom mange år, nemlig at vi må ha en mer ansvarlig oljepengebruk. Dette er tross alt sparepengene til våre barn og barnebarn, var Tajiks umiddelbare reaksjon til Dagbladet da nøkkeltallene ble lagt fram mandag morgen.

- Så sier de at de vil jobbe for å flere inn i arbeid. Jeg er veldig nysgjerrig på det, for de siste årene har det vært rekordhøy oljepengebruk uten at det har lyktes nevneverdig med å få enda flere i jobb, la hun til.

Finansdepartementet slår fast at norsk økonomi er inne i sitt tredje år med konjukturoppgang. Veksten i fastlandsøkonomien anslås å ligge høyere enn den langsiktige trenden.

Utsetter rentehopp

Sjefstrateg Jostein Tvedt i Danske Bank sier til Dagbladet at hovedtallene er litt strammere enn forventet.

- Norges Bank hadde en forventning om en budsjettimpuls på pluss 0,1. Isolert bidrar dette til å redusere presset på norsk økonomi, og sånn sett også redusere sannsynligheten for en renteoppgang neste år, sier Tvedt.

- Aktiviteten er litt høyere enn et nøytralt nivå. Dette virker dermed som et riktig budsjett, i en situasjon der oljeinvesteringene har bidratt klar til en oppgangskonjuktur. Den store usikkerheten ligger i verden rundt oss, men her har den norske stat en unik mulighet til å føre en mer ekspansiv pengebruk hvis det skulle bli behov for det, sier Tvedt.

Rekordlav ledighet

- Det aller viktigste er at vi skal passe på at det fortsetter å gå bra og at bedriftene våre kan ansette flere, slik at flere mennesker kan komme i jobb, sa finansminister Siv Jensen (Frp) da hun møtte journalistene utenfor sitt hjem tidlig mandag morgen.

- Arbeidsledigheten er nå på et rekordlavt nivå. Det går bra, og veksten tar seg opp over hele landet. Bedriftene våre leverer gode resultater, og det gjør at vi kan sikre bærekraften i norsk økonomi og trygge velferdsordningene våre, fulgte finansministeren opp.

- Vi går inn i en tid hvor vi blir flere eldre. Det kommer til å være et større behov for å finansiere pensjonsutgifter og pleie- og omsorgsutgifter, fortsatte hun.

Første med flertall

Det siste året har 50 000 flere personer kommet i jobb. Den registrerte ledigheten er den laveste på ti år. Neste år anslås ledigheten til synke ytterligere, fra 2,2 prosent nå til 2,1 prosent i 2020, heter det i pressemeldingen som Finansdepartementet la fram mandag morgen.

Budsjettforslaget er det første som Solberg-regjeringen legger fram, etter at KrF trådte inn og sørget for en flertallsregjering.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media