TAR GREP: Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) lovet en gjennomgang av aksje- og økonomireglene for bystyrepolitikerne i Oslo. Nå har foreslaget kommet og skal til politisk behandling. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
TAR GREP: Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) lovet en gjennomgang av aksje- og økonomireglene for bystyrepolitikerne i Oslo. Nå har foreslaget kommet og skal til politisk behandling. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

Strammer opp Oslo bystyre etter aksjeavsløringer

Men SV-representant vil gå lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo bystyres direktør har foreslått en rekke innstramninger for hovedstatens politikere. Forslagene kommer etter at Dagbladet i fjor høst avslørte at Oslo-politikerne i strid med eget regelverk lot være å opplyse om aksjeeierskap for millioner av kroner i bystyrets økonomi- og interesseregister.

• Les Åpenhet for dummies

En sjekk Dagbladet gjorde av hvilke aksjeposter representantene hadde ført opp selv, mot opplysninger i Aksjonærregisteret viste at blant annet blant annet bystyrerepresentant James Stove Lorentzen (H) og Elin Horn Galtung (H) lot latt være å opplyse om store aksjeposter og brøt regelverket. Lorentzen hadde blant annet latt være å føre opp et selskap som drev eiendomsforvaltning i Oslo.

Nyvalgt Oslo-ordfører Marianne Borgen reagerte på avsløringene.

- Vi må gå gjennom regelverket for økonomiske interesser blant bystyrepolitikere. Det er grunn til å både tydeliggjøre og stramme det inn. Dette tar vi på dypeste alvor, sa Borgen til Dagbladet.

- At politikerne bruker registeret er viktig. Dette handler om både åpenhet og kamp mot korrupsjon, sa Borgen videre.

Forslaget I forslaget fra direktør Siv Songedal til Forretningsutvalget foreslås flere innstramninger, i tillegg til det gjeldende regelverket:

• Bystyremedlemmer må opplyse om alle aksjeposter de eier som er verdt mer enn grunnbeløpet i folketrygden, 1G. Det er i skrivende stund 90 000 kroner.

• Styreverv i statlige og kommune organer og godtgjørelser fra det må oppgis.

• Konsulentoppdrag som har gitt mer enn 50 000 kroner i inntekter fra samme arbeidsgiver må oppgis.

Flere muligheter Det kan komme flere innstramninger før saken har passert gjennom Forretningsutvalget og Bystyret, dersom de politiske partiene har forslag det blir flertall for.

Åpenhetsforkjemper og SV-politiker Ivar Johansen skriver på sin blogg at alle aksjeposter bør opplyses om, uavhengig av verdi.

- Jeg mener vi bør gå lenger. Forslaget ville bety at Fabian Stang fortsatt slipper å opplyse om sine 530 aksjer i Orkla AS, James Stove Lorentzen slipper å opplyse om side 1.091 aksjer i eiendomsselskapet Entra ASA, Per Trygve Hoff slipper å fortelle om sine 180 Orkla-aksjer og 464 DnB-aksjer, og Raymond Johansen behøver ikke opplyse om sine 588 Orkla-aksjer, 135 Statoil-aksjer og 228 Telenor-aksjer. Bare for å nevne noen, skriver han på sin blogg