Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strammer skruen rundt Karimova

USA vil ha over 1,6 milliarder kroner tilbake fra presidentdatteren.

GLAMOUR: Her er Usbekistans presidentdatter Gulnara Karimova under New Yorks moteuke i 2011. Da hadde hun nylig mottatt de siste korrupte utbetalingene fra delvis Telenor-eide Vimpelcom. Foto: Scanpix
GLAMOUR: Her er Usbekistans presidentdatter Gulnara Karimova under New Yorks moteuke i 2011. Da hadde hun nylig mottatt de siste korrupte utbetalingene fra delvis Telenor-eide Vimpelcom. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske påtalemyndigheter kjører et knallhardt løp mot presidentdatter Gulnara Karimova. Hun er den usbekiske presidentdatteren som ble Telenor-eide Vimpelcoms korrupte samarbeidspartner. Hun mottok tett oppunder én milliard kroner (114,5 millionr dollar) fra teleselskapet Vimplcom. Motytelsen var at Vimpelcom fikk de lisensene de trengte for å operere på det usbekiske telemarkedet.

Innelåst I det aktuelle søksmålet er amerikanske påtalemyndigheter er på jakt etter rundt 1,7 milliarder kroner (202 millioner dollar) som de mener Karimova og hennes kompanjonger har tilegnet seg på korrupt vis fra Vimpelcom og andre.

Men hverken Karimova eller noen av hennes medsammensvorene har svart på stevningene fra amerikanske myndigheter. I følge rettspapirer ber det amerikanske justisdepartementet nå en domstol i New York om å fastslå at hun skyller den amerikanske staten disse pengene. Det de ber om tilsvarer en uteblivelsesdom.

Med dette i hendene kan amerikanerne gå rett på hennes sveitsiske bank og kreve pengene overført derfra.

Og det endelige kravet mot Karimova kan bli betydelig større enn dette. I en annen rettsprosess prøver de å hente ut 4,1 milliarder kroner (500 millioner dollar) fra henne. Men i denne andre saken har de ennå ikke bedt om en dom.

To av kompanjongene hennes sitter i følge usbekiske myndigheter fengslet i Usbekistan, dømt for korrupsjon. Gulnara Karimova har røket uklar med sin mektige far og i 2014 ble det publisert bilder som viser at hun sitter i husarrest. Trolig er hun fortsatt innelåst i sitt eget hus.

Lususliv Men før hun ble innelåst levde Karimova et liv i sus og dus. Som datter til president Islam Karimov ble hun sendt til Harvard for å studere. I hjemlandet fikk hun senere både doktorgrad og professorstilling, før hun ble landets FN-ambassadør. Da hadde hun allerede laget sin første popvideo.

Hun fikk venner og kjente til å signere på alle papirer og det er hennes tidligere sekretær som formelt sto som eier av selskapet Takilant. Det var til dette selskapet Vimpelcom i perioden 2006 til 2011 betalte 114,5 millioner dollar i det de selv har innrømmet var korrupsjon, for å få de lisensene de trengte i det usbekiske tele-markedet.

I Norge er Jo Lunder siktet av Økokrim i saken. Han var Vimpelcoms toppsjef fra 2011 til 2015. Før det satt han i Vimpelcoms styre. Lunder avviser kategorisk at han skal ha hatt kjennskap til korrupsjonen.

Hele Norges coronakart