- Stranda dekket av døde reker

Ligger i et 2000 meter langt belte, sier hytteeier.

STRANDA FARGET ROSA: Stranda ved Ålfjorden i Sveio er farget rosa av rekene, som ifølge hytteeier Åge Wee dekker et belte på 2000 meter. Foto: ÅGE WEE
STRANDA FARGET ROSA: Stranda ved Ålfjorden i Sveio er farget rosa av rekene, som ifølge hytteeier Åge Wee dekker et belte på 2000 meter. Foto: ÅGE WEEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er tredje dagen strendene blir dekket av døde reker. De ligger i tre forskjellige lag i et 2000 meter langt belte, og stinker. Det er kjipt for alle som bor her, sier Åge Wee til Dagbladet.

Wee har hytte i Ålfjorden, som ligger i Sveio kommune sør i Hordaland. Stranda er farget rosa av døde skalldør, og hytteeieren er ikke i tvil om hva som er årsaken til massedøden.

- Det skyldes oppdrettsanleggene i fjorden, og avlusningsmiddelet de bruker. Når oppdretterne avluser, dør resten av skalldyra også, tidligere har jeg sett døde krabber og hummere. Myndighetene må få vite om dette, sier Wee.

- Skjer fra tid til annen Jens Christian Holst, havforsker i det private selskapet Ecosystembased, skulle også gjerne sett en reduksjon i bruken av avlusningsmiddel. Likevel tror han ikke dette er årsaken til fenomenet i Sveio.

- Det er litt enkelt å utpeke avlusningsmiddelet som synder her. At sjødyr som fisk og krepsdyr strander i hopetall, skjer fra tid til annen, også der det ikke fins oppdrett, sier havforskeren til Dagbladet.

Han antar at det her dreier seg om krill, et lite rekeliknende krepsdyr som fins langs hele norskekysten, og som er viktig føde for hval, fisk, sel og noen arter sjøfugl.

- For ikke lenge siden så jeg liknende bilder av mengder med død raudåte (et mindre krepsdyr), sier havforskeren.

- Trolig jaget på land Dagbladet har tidligere omtalt slike tilfeller. I 2012 ble flere titalls tonn sild funnet på ei strand i Troms. Den gangen forklarte Holst - som da var ansatt ved Havforskningsinstituttet - massedøden med at silda kan ha blitt skremt på land av rovfisk som sei. Det er også den første forklaringen som rinner ham i hu nå.

- Det er langt mer sannsynlig at krillen er blitt jaget på land av predatorer (rovdyr), enn at de er blitt akutt forgiftet av lusemidler, sier han.

Holst forklarer at avlusningsmidlene - som virker ved at lusa hindres i å skifte skall og dør - fortynnes raskt i havet.

Anbefaler utredning - Men hytteeieren sier jo at han har sett andre døde skalldyr som krabber og hummer på stranda tidligere.

- Da anbefaler jeg en ordentlig undersøkelse og utredning av hva som som er årsaken til skalldyrdøden. Men tror som nevnt ikke at oppdrettsanleggene har skylda her, i en slik akutt og storstilt dødelighet i en krillbestand.

Når det er sagt, uttrykker Holst ønske om at bruken av avlusningsmidler i oppdrettsnæringen reduseres.

- I Canada ble det observert misdannelser på hummer, og de måtte slutte å bruke midlene, som også var ulovlige i Norge for ikke mange år siden. Det er viktig med en debatt rundt lukking av oppdrettsanlegg, og jeg håper og tror den norske næringen på sikt vil slutte å bruke slike midler. Potensialet i norsk oppdrett er meget stort framover dersom vi setter bærekraft i fokus på en helt annen måte enn i dag, og det må komme raskt.

HAR SKJEDD FØR: At sjødyr strander i hopetall, er ikke så uvanlig, sier havforsker Jens Christian Holst ved selskapet Ecosystembased. Her fra Kvænes i Troms på nyåret 2012, da tonnevis med død sild dekte stranda. Foto: JAN-PETTER JØRGENSEN
HAR SKJEDD FØR: At sjødyr strander i hopetall, er ikke så uvanlig, sier havforsker Jens Christian Holst ved selskapet Ecosystembased. Her fra Kvænes i Troms på nyåret 2012, da tonnevis med død sild dekte stranda. Foto: JAN-PETTER JØRGENSEN Vis mer