- Stranda dekket av døde reker

Ligger i et 2000 meter langt belte, sier hytteeier.

STRANDA FARGET ROSA: Stranda ved Ålfjorden i Sveio er farget rosa av rekene, som ifølge hytteeier Åge Wee dekker et belte på 2000 meter. Foto: ÅGE WEE
STRANDA FARGET ROSA: Stranda ved Ålfjorden i Sveio er farget rosa av rekene, som ifølge hytteeier Åge Wee dekker et belte på 2000 meter. Foto: ÅGE WEE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er tredje dagen strendene blir dekket av døde reker. De ligger i tre forskjellige lag i et 2000 meter langt belte, og stinker. Det er kjipt for alle som bor her, sier Åge Wee til Dagbladet.

Wee har hytte i Ålfjorden, som ligger i Sveio kommune sør i Hordaland. Stranda er farget rosa av døde skalldør, og hytteeieren er ikke i tvil om hva som er årsaken til massedøden.

- Det skyldes oppdrettsanleggene i fjorden, og avlusningsmiddelet de bruker. Når oppdretterne avluser, dør resten av skalldyra også, tidligere har jeg sett døde krabber og hummere. Myndighetene må få vite om dette, sier Wee.

- Skjer fra tid til annen Jens Christian Holst, havforsker i det private selskapet Ecosystembased, skulle også gjerne sett en reduksjon i bruken av avlusningsmiddel. Likevel tror han ikke dette er årsaken til fenomenet i Sveio.

- Det er litt enkelt å utpeke avlusningsmiddelet som synder her. At sjødyr som fisk og krepsdyr strander i hopetall, skjer fra tid til annen, også der det ikke fins oppdrett, sier havforskeren til Dagbladet.

Han antar at det her dreier seg om krill, et lite rekeliknende krepsdyr som fins langs hele norskekysten, og som er viktig føde for hval, fisk, sel og noen arter sjøfugl.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer