Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strandeiere blåser til kamp

SKIEN (Dagbladet): - Vi er ikke strandbaroner. Men vi vil kjempe for eiendommene våre. Vi føler at vi blir tråkket på av politikere og friluftsorganisasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier leder av Norges Grunn- og Selveierforbund, Reidar Gunder, til Dagbladet. I spissen for forbundet mobiliserer han nå til kamp mot alle forslag som vil redusere eiendomsretten og fredfullheten deres i strandkanten langs vår populære kyst.

- Det er en myte at vi er rike strandbaroner. De fleste som har en eiendom ved sjøen, har arvet den eller kjøpt den for penger de har spart. Andre har brukt pengene på restaurant eller sydenturer. Er det riktig at de nå skal komme og kreve å bruke våre eiendommer? De vil ha både i pose og sekk, sier Gunder.

Feil

Men han er ingen fanatiker.

- Mye av det som blir sagt om oss, er helt feil. Det er et fåtall som sperrer av eiendommer og jager folk som passerer et godt stykke unna. Men det finnes gærne folk på alle områder.

Han reagerer kraftig på at SV og Arbeiderpartiet går i felttog mot grunneiere langs kysten.

- Nå bør det offentlige ruste opp eiendommene de besitter. Bare innerst i Oslofjorden er det flere strender som forfaller og ikke blir holdt ved like.

Helt innpå

Norges Grunn- og Selveierforbund mener at lovverket, og spesielt Grunnlovens bestemmelser om eiendomsrett, har blitt uthulet og uthulet. Nye forslag fra politikere skremmer Reidar Gunder.

- Vi er imot forslaget fra miljøvernminister Siri Bjerke om at det skal bli en generell tillatelse til å gå over privat eiendom innenfor en grense på 25 meter fra sjøen. Det er jo i dette området folk har sine båthus, strender og lekeplasser for barna. Du vet aldri hva slags folk som reker langs stranda. Det vil skape utrygghet. Det er nok å tenke på hva som skjer med barn i dag.

Inngrep

- Hvis folk bruker sunt vett og holder seg et stykke unna hus og hytter, tror jeg ingen grunneiere reagerer på at de for eksempel fortøyer båten. Men at det skal bli en lovfestet rett til å gå langs enhver strandkant - er et utilbørlig inngrep i den private eiendomsretten, sier Gunder.

IKKE BARONER: - Vi er ikke strandbaroner. De fleste er vanlige folk, sier Reidar Gunder, leder av Norges Grunn- og Selveierforbund.