Strandet i rommet

To amerikanere og en russer er strandet i verdensrommet. De skulle vært hentet ned fra den internasjonale romstasjonen ISS i neste måned, men nå blir det lenge til neste romferje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter «Columbia»-ulykken vil ikke USA sende opp nye ferjer på lang tid. Nå må astronautene i stedet bruke en russisk «livbåt» for å komme seg helskinnet ned.

Kaptein Kenneth D. Bowersox, doktor Donald R. Pettit og flyingeniør Nikolaj M. Budarin fikk beskjed om at deres sju kolleger hadde omkommet en time etter at «Columbia» gikk i oppløsning over Texas.

Den 71. dagen deres i verdensrommet i går ble tilbrakt i stille sorg.

- Vi føler oss isolert, sa de til Bob Cabana, som er NASAs kontaktmann med astronautene.

- De er likevel svært stolte over å være der de er og delta i romprogrammet. Dessuten gleder de seg til å få forsyningene som ankommer i morgen. Vi har valgt å være helt ærlige og gir dem alle opplysninger om det som har skjedd, sa han.

Komplisert

Ulykken skaper problemer for hele den amerikanske romfartsindustrien, men den har også skapt bekymring for de tre astronautene på den internasjonale romstasjonen. Det skal ikke være kritisk å komme seg tilbake til jorda, men det blir mye mer komplisert enn den planlagte romferjeturen.

Uten de amerikanske romferjene kan de tre vitenskapsmennene bare komme tilbake til jorda i et lite russisk evakueringsfartøy.

Sojus

Til enhver tid er romstasjonen tilkoblet et russisk Sojus-fartøy. Der er det plass til alle tre. Russerne har ikke andre større fartøy enn Sojus.

Romfartsekspert Erik Tandberg regner det ikke som noe drama hvis de må benytte dette for å komme seg ned:

- Det regnes som veldig trygt, men må fornyes to ganger i året. Det har vært brukt mange ganger før, men aldri i en nødssituasjon, sier romfartsekspert Erik Tandberg til Dagbladet.

Det russiske fartøyet er ikke bygd for å lande på en rullebane som et fly. Det er en kapsel som til slutt bremser farten ved hjelp av fallskjermer. Deretter må romfarerne hentes ut av det russiske slettelandskapet med helikopter.

Robust

I motsetning til de amerikanske romferjene har Sojus et tykkere og mer solid varmeskjold, montert rundt kapselen i en del.

- Den er mer primitiv, men meget robust og gjør jobben sin godt, sier Tandberg.

Planen var at astronautene skulle erstattes av nytt mannskap i mars, men nå er altså tidligste tilbakereise mulig i april.

- Er det farlig å oppholde seg i romstasjonen fram til sommeren?

- Nei, det går bra. Det er lenge igjen til rekorden på 384 dager, sier Erik Tandberg.

Normalt liv

De tre astronautene kan fortsette sitt normale liv på romstasjonen, fordi russerne i går sendte opp mat, brennstoff, post og vitenskapelig utstyr til romstasjonen.

Forsyningene skal være framme i morgen ettermiddag norsk tid, og vil vare til ut juni. Utstyret kommer med den såkalte «Progress 10», som i går ble skutt opp fra Baikonur Cosmodrome i Kasakhstan.

Den russiske oppskytingen av forsyninger var planlagt lenge før ulykken lørdag. Og den er altså ventet å nå de tre i morgen ettermiddag.

Da vil NASA sende ut en ny situasjonsrapport fra Ekspedisjon 6, som de tre på ISS kalles.

NASA og 15 internasjonale partnere forberedte en stor utvidelse av ISS. Nå blir det alvorlige utsettelser av planene, og det er lite sannsynlig at de planlagte seks romferjeturene til romstasjonen gjennomføres.

«Columbia» kom ikke fra ISS, men hadde en selvstendig vitenskapelig tur i verdensrommet.

Den internasjonale romstasjonens første to moduler ble skutt opp og satt sammen i 1998. De første mannskapene kom i 2000.

FORTSATT DER UTE: Nikolai M. Buradin, Kenneth D. Bowersox og Donald R. Petit er mannskap på romstasjonen ISS. <!--FOTO-->Foto: NASA/EPA/Scanpix