SAS-streik:

Strandet med baby: Snart tom for medisin

11 måneder gamle Leon er strandet i Spania som følge av flystreiken. Nå er han svært nær å gå tom for viktig medisin.

STRANDET: Emma Ramberg og sønnen Leon er strandet i Spania etter at flyet deres ble kansellert. Foto: Privat.
STRANDET: Emma Ramberg og sønnen Leon er strandet i Spania etter at flyet deres ble kansellert. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

Lille Leon på 11 måneder har sammen med mor og far vært strandet i Spania på grunn av pilotstreiken. Nå begynner det å haste for den lille gutten - han er nemlig i ferd med å gå tom for viktige medisiner.

- Vi er desperate, Leon må ha medisinen sin, sier mamma Emma Ramberg til den svenske avisa Expressen, mandag.

Sønnen hennes lider av alvorlig astma, og behandles med tre forskjellige medikamenter hver dag, ifølge avisa.

- Ingen tar ansvar

Emma Ramberg er hjelpepleier, og mor til lille Leon.

- Leon får betennelsesdempende medisiner og spray mot astma hver dag. Han har vært alvorlig syk siden han ble født. Vi har medisin igjen til tre dager, sier Ramberg til avisa mandag.

DESPERATE: Emma Ramberg og Josef Abouhafs er foreldrene til Leon. Foto: Privat.
DESPERATE: Emma Ramberg og Josef Abouhafs er foreldrene til Leon. Foto: Privat. Vis mer

Emma Ramberg (29) og partneren Josef Abouhafs (30) har desperat forsøkt å skaffe informasjon rundt hjemreisen.

- Vi får panikk, vi må hjem for medisinene hans. Jeg har stått i telefonkø for SAS og reisebyrået Seat 24 i mange timer hver dag. Vi får ingen informasjon, ingen tar ansvar, sier hun.

Ifølge Ramberg sier SAS at familien skal henvende seg til reisebyrået, mens reisebyrået sier at SAS har ansvaret. Dagbladet snakker med Ramberg onsdag ettermiddag.

- Hvordan har de siste dagene vært?

- De har vært veldig stressende og angstfulle. Vi har tre barn hjemme som også er bekymret og triste, sier hun.

STREIK: Mandag 4. juli ble det kjent at det blir streik i SAS. Over 900 piloter legger ned arbeidet. Forhandlingene fortetter 13. juli i Stockholm. Vis mer

Lang ventetid

Familien skulle etter planen ta et fly fra Alicante til Sverige tirsdag kveld. Flyet ble derimot kansellert.

- Jeg føler meg så dårlig. Jeg var på telefonen fra 11 til 17 på mandag. Det er en timevis med venting i reisebyråets chat og man blir frakoblet hele tiden, sier Ramberg til Expressen mandag.

Hun og partneren Abouhafs har til sammen tre andre barn i alderen to til åtte år som venter på dem hjemme i Sverige. De har tidligere forsøkt å finne andre flyginger for å komme hjem i tide.

- Vi har prøvd å bestille nytt fly selv. Men det var bare turer med flere mellomlandinger som tar 45 timer. Vi kan ikke reise på den måten med Leon og pusteproblemene hans, sier Ramberg.

Etter at Expressen var i kontakt med familien har de nå fått booket nye billetter med et annet flyselskap. Flyreisen fra Spania til Sverige skal ta 15 timer. Nå håper de at flyet går, slik at de rekker hjem før medisinene tar slutt.

- Medisinene tar slutt i morgen, og det er da flyet skal lande, sier Ramberg til Dagbladet.

SAS beklager

Knut Morten Johansen, informasjonsdirektør i SAS, beklager situasjonen som har oppstått for familien på grunn av streiken. Han sier at SAS jobber intenst med å finne alternative ruter for strandede passasjerer.

- Vi beklager at dere er satt i denne situasjonen, sier han.

Johansen sier at SAS ikke kan kommentere den konkrete saken, men viser til reiseselskapet og det lokale helsevesenet i området.

- Det viktigste er at sønnen får hjelp til å skaffe medisinen sin fra det lokale helsevesenet som er tilgjengelig.

Han innrømmer at situasjonen er krevende nå, og at det ikke er lett å finne alternativer når et fly kanselleres.

BEKLAGER: Kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS beklager situasjonen familien befinner seg i. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
BEKLAGER: Kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS beklager situasjonen familien befinner seg i. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

- SAS er ansvarlig for å finne fly hjem. Det er vårt ansvar. Men dessverre forsvinner mange alternativer på grunn av streiken. Det er midt på sommeren, høytrykk og det er ikke mange avganger å booke om turen til, sier Johansen.

Seat 24 skriver i en e-post til Expressen at de har fått informasjon fra SAS om at den tidligste muligheten til å bestille om reisen er om morgenen 18. juli.

«Kunden kan da velge å akseptere 18. juli eller å få refusjon. Det er bare flyselskapene selv som kan gjøre unntak eller omprioritere passasjerer av for eksempel medisinske årsaker. I dette tilfellet må SAS svare på hvordan de ser på kundens situasjon, reisebyrået kan ikke påvirke dette», skriver de i mailen.

Nå har familien likevel blitt prioritert, og får etter planen reise hjem onsdag 13. juli. Det er samme dag som Leon går tom for medisin.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer