Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Strandet på øy: - Skummelt

Anna Lundvall og Maria Pedersen kommer seg ikke hjem fra Filippinene. Lørdag oppfordret UD alle norske reisende om å komme seg hjem.

KOMMER SEG IKKE HJEM: Maria Pedersen (foran) og Anna Lundvall (bak) kommer seg ikke bort fra Filippinene. Foto: Privat
KOMMER SEG IKKE HJEM: Maria Pedersen (foran) og Anna Lundvall (bak) kommer seg ikke bort fra Filippinene. Foto: Privat Vis mer

Mens coronaviruset har herjet over store deler av verden har Anna Lundvall (20) og venninna Maria Pedersen (21) vært på backpacking i Asia. De startet i Thailand, før de dro videre til fastlandet på Filippinene.

For tre dager siden dro de til øya Palawan utenfor vestkysten av Filippinene. Der sa det stopp. Nå kommer ikke jentene seg noe sted.

- Vi fikk ingen informasjon om at vi ikke burde dra hit, men etter én dag her kom beskjeden om at de stenger hele Manila, sier Lundvall til Dagbladet.

I likhet med mange andre dro de sporenstreks til flyplassen for å skaffe seg en billett. Det viste seg å ikke være lett.

STATSMINISTEREN: Fra klokken 08 på mandag vil grensekontrollen skjerpes betraktelig. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Vil hjem

Informasjonen har ifølge Lundvall vært både sein og forvirrende. Venninnene visste ikke hvem de skulle høre på for råd om hvordan de kunne komme seg hjem til Norge.

Fra Palawan og til hovedstaden går det bare innenlandsfly til Manila, som de må innom for å komme seg hjem til Norge, slik UD har oppfordret alle reisende om å gjøre.

Ifølge CNN er flyplassen i Manila åpen for internasjonale flyginger, men stengt for innenlandsflyginger. Borgermester i hovedstaden på øya innførte fredag reiseforbud til og fra Palawan, der Lundvall og Pedersen befinner seg.

- Vi kommer ikke herfra på en måned, og vi frykter at det kan bli stuck her enda lenger, sier Lundvall.

- Vi har samlet oss i en gjeng med norske, danske og svenske som er på reise. Vi prøver å holde motet oppe, men vi er stressa og vil hjem hele gjengen.

- Skummelt å ikke vite hva som skjer

Lundvall forteller at det snakkes om at enda flere restriksjoner - at blant annet transport og kjøpesentrene stenges.

- Det er skummelt å ikke vite hva som skjer - det kan jo vare mange måneder. Det er utrolig dårlig informasjon her nede, og den kommer for seint. Man rekker ikke å blunke før noe er bestemt, det er veldig frustrerende.

Johns Hopkins University i USA, som overvåker utbruddet globalt, har klokka 11.45 søndag registrert 111 bekreftede tilfeller av coronaviruset på Filippinene.

Lundvall er skeptisk til tallene. Hun påpeker at hun til nå har merket seg få restriksjoner, og antar at ikke så mange blir sjekka.

Dagbladet har vært i kontakt med UD, som henviser til rådene på sine nettsider. Der står følgende om hvordan man kommer seg hjem til Norge når alle flyavganger er innstilt.

«Hvis du ikke får reist hjem fra ditt reisemål bør du i første omgang kontakte ditt flyselskap og/eller reisebyrå og forsikringsselskap. Vær også klar over at du vil bli pålagt hjemmekarantene ved hjemkomst om du har vært i land utenfor Norden.»

Blir man satt i karantene i utlandet er det svært lite norske myndigheter kan gjøre.

- Norske myndigheter har ikke anledning til å påvirke eller påklage andre lands tiltak de mener er nødvendige for å hindre videre smitte innenfor egne landegrenser, skriver de.

Hele Norges coronakart