DRITT: Søndag ble det funnet toalettpapir og avføring ved turområdet i Brensholmen utenfor Tromsø. Foto: Privat
DRITT: Søndag ble det funnet toalettpapir og avføring ved turområdet i Brensholmen utenfor Tromsø. Foto: Privat Vis mer

Tromsø:

Strandgjester driter i naturen: - Forbanna

Friluftsrådgiver i Tromsø kommune mener det trengs en holdningsendring for å få strandgjestene til å slutte å gjøre fra seg i naturen, framfor å bruke de offentlige toalettene.

Publisert

Etter at lokalbefolkninga hadde reagert på at flere valgte å gå på do i naturen, langs de populære turområdene på Hillesøya og Sommarøya i Tromsø, ble det satt opp flere offentlige toaletter for noen uker siden.

Men etter at helgen bydde på strålende vær har det vært mange som har tatt turen ut til strendene i øyområdet.

Jorunn Nilsen er medlem av Hillesøy-foreninga og fikk søndag tilsendt bilder fra en venninne som nok en gang hadde funnet dopapir og avføring mens hun gikk tur.

Nilsen sendte inn bildene til Nordlys, som skrev om saken først, etter tillatelse fra venninna. Dagbladet har også fått tillatelse til å bruke bildene.

Bildene ble tatt ved en badestrand i Sandvika ved Brensholmen, som ligger noen kilometer unna Hillesøya i Tromsø kommune.

Nilsen forteller at dette har vært et problem tidligere, men trodde de nye toalettene skulle sette en stopper for problemet.

- Jeg ble passelig forbanna, for å si det på godt nordnorsk. At folk kan være sånne tosker. Man skulle tro folk hadde klart å dra på tur og gå noen meter tilbake til doene, og ta med seg søpla med hjem når det ikke er plass i søppelkassene. Det er så sløvt, sier hun til Dagbladet.

DRITT: Friluftsrådgiver Margrethe Rabås mener det trengs en holdningsendring blant folk som bruker naturområdene. Foto: Privat
DRITT: Friluftsrådgiver Margrethe Rabås mener det trengs en holdningsendring blant folk som bruker naturområdene. Foto: Privat Vis mer

Nye toaletter

Hun hevder flere folk har sluttet å bruke turområdene på grunn av alt avfallet folk legger igjen.

- Sandvika var et kjempeflott område, med en hvit sandstrand. Det er et kjent problem, og det har vært gjort mye for å tilrettelegge der. Dette gjelder ikke bare i Sandvika, sier Nilsen.

FRILUFTSRÅDGIVER: Margrethe Rabås tror det trengs en holdningsendring for å få bukt med problemet. Foto: Privat
FRILUFTSRÅDGIVER: Margrethe Rabås tror det trengs en holdningsendring for å få bukt med problemet. Foto: Privat Vis mer

Det bekrefter også friluftsrådgiver i Tromsø kommune Margrethe Rabås. Hun synes det er vanskelig å si hvor stort problemet faktisk er, men sier at det har vært noe lokalbefolkningen har klaget på i noen år. For litt under to uker siden satte de opp tre såkalte festivaldoer ved stranda i Sandvika.

- Etter tre dager var toalettene fulle. Det koster veldig mye å tømme disse, og hver gang det sendes ut en tømmebil så må kommunen ut med mellom 6000-8000 kroner. Det er ikke noe vi kan holde på med i lengden, og det er derfor bare et midlertidig tiltak, sier Rabås til Dagbladet.

Hun forteller likevel at de jobber med å få satt ut en mer permanent toalettløsning på Sandvika om ikke så lenge.

FISKER: Her plukker Konstantin Morenko, som jobber i Lime opp et titalls el-sparkesykler fra vannet. Video: Lime. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Vil ha holdningsendring

Stranden er brukt av mange til blant annet telting. Da kommunen satte ut de første toalettene var hun med på å plukke dopapir og avføring i området.

- Jeg opplever at folk var flinke til å ta med seg søppel fra stranda, men da vi kom opp til krattet var det hvitt i hvitt med dopapir, sier hun.

Hun tror at mange er flinke til å ikke legge igjen plast i naturen, men at de ikke har helt den samme holdningen til toalettavfall. Løsningen på problemet mener Rabås at ligger i en holdningsendring blant dem som bruker områdene.

- Vi har alle en plikt til å sørge for en sporløs ferdsel i naturen. Det er nok ikke bare i Tromsø at dette er et problem. Jeg vil oppfordre folk til å dra på tur, men husk å ta hensyn til andre og til naturen, avslutter hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer