Strandløven startet Italias mareritt

Lega-leder Matteo Salvini er blitt mer kjent for strandbesøk enn politikk. Nå spiller han høyt om Italias framtid.

VIL HA ALL MAKT: Som innenriksminister og visestatsminister har Lega-leder Matteo Salvini brukt sommeren på å møte velgere på Italias strender og kritisere egen regjering. Nå har han sørget for statsminister Giuseppe Contes avgang, og sikter selv på sjefsstolen. Dette bildet er tatt bare dager før han fremmet mistillitsforslag mot Conte. Foto: REUTERS/Antonio Parrinello/NTB Scanpix
VIL HA ALL MAKT: Som innenriksminister og visestatsminister har Lega-leder Matteo Salvini brukt sommeren på å møte velgere på Italias strender og kritisere egen regjering. Nå har han sørget for statsminister Giuseppe Contes avgang, og sikter selv på sjefsstolen. Dette bildet er tatt bare dager før han fremmet mistillitsforslag mot Conte. Foto: REUTERS/Antonio Parrinello/NTB ScanpixVis mer

Putin-beundreren og lederen for ytre høyre-partiet Lega, Matteo Salvini, spiller nå et høyt spill i Italia.

I dag annonserte statsminister Giuseppe Conte at han går av som landets statsminister etter å ha ledet en den populistiske og dysfunksjonelle regjeringen bestående av ytre høyre-partiet Lega og populistiske Femstjernersbevegelsen i et drøyt år.

- Kjære Matteo

Conte sa rett ut at konflikten med Lega-leder Matteo Salvini har gått for langt.

For drøyt to uker siden, mens Salvini reiste rundt på velgerfrierferd på Italias strender, fremmet han et mistillitsforslag mot statsministeren i sin egen regjering, den partiuavhengige Conte.

- Kjære Matteo. Ved å skape denne krisen har du påtatt det et stort ansvar, sa Conte i et flammende innlegg i sin avskjedstale i senatet i dag.

Strandløve

Han kalte Lega-lederen «uansvarlig», «opportunist» og «som en som bare tenker på seg selv». Statsministeren mener det var spesielt uansvarlig av Salvini å komme med mistillitsforslaget midt i den italienske sommerferien.

- Salvini har brukt denne tida på å reise rundt på strendene i Italia og solt seg i beundring og latt seg avbilde. Han er blitt kjent for det, kanskje mer enn han har vært til stede i politikken, sier Italia-ekspert og professor ved OsloMet, Steinar Stjernø, til Dagbladet.

President Sergio Mattarella kan be statsminister Conte om å prøve videre for å finne et alternativt flertall fra nasjonalforsamlingen, eller han kan akseptere avskjeden og se om andre kan samle en alternativ koalisjon. Om dette ikke går, er alternativet å utløse nyvalg, som kan skje tidligst i oktober.

- Et spørsmål om tid

Det er uvisst om presidenten vil akseptere avskjeden eller ikke. Stjernø sier at den politiske krisa i Italia har ligget i kortene.

- Forholdet mellom Salvini og Conte er blitt gradvis forsuret. Enda mer etter at Salvini erklærte mistillitsvotum mot Conte og regjeringen som han selv er medlem av for omkring to uker siden. Dette er en varslet og en lenge forventet regjeringskrise. Det var et spørsmål om tid når forholdet ville skrante, sier Stjernø til Dagbladet tirsdag ettermiddag.

ENGASJERT: Matteo Salvini sørger for at Giuseppe Conte var ferdig som statsminister i dag, og holdt selv et flammende innlegg i senatet. Foto: REUTERS/Yara Nardi
ENGASJERT: Matteo Salvini sørger for at Giuseppe Conte var ferdig som statsminister i dag, og holdt selv et flammende innlegg i senatet. Foto: REUTERS/Yara Nardi Vis mer

Salvini og Conte har blant annet vært uenig i spørsmålet om innvandring til Italia. Salvini har stått fremst i kritikken av redningsskipene som har plukket opp migranter i Middelhavet. Samtidig har han uttrykt misnøye med egen regjerings politikk over tid.

- Han har ønsket å diktere hele regjeringens politikk. Han har i stor grad klart å diktere Femstjernersbevegelsen, det andre partiet i regjeringen, men ikke Conte. Conte har vært pådriver for seriøse budsjettforhandlinger med EU og har vært ekstremt frustrert over Salvini, sier Stjernø.

«Herr minister fraværende».

Han sier at Salvini ikke har deltatt på regjeringsmøter om viktige tema, blant annet om EU-spørsmålet.

Conte har omtalt Salvini som «herr minister fraværende». Og det har han kanskje hatt god grunn til, for partiet hans har bare steget på meningsmålingene, og har fordoblet oppslutningen på et år.

Salvini har samtidig brukt samme uttrykk som fascismens grunnlegger Benito Mussolini; nemlig at han vil ha all makt. Det skaper bekymring blant de andre partiene før et eventuelt nyvalg.

- Salvini har trodd at han ville få et lett løp fram mot nyvalg og har cashet inn støtte i befolkningen det siste året. Samtidig har han nok gått for langt i arroganse og lyst etter makt, sier Stjernø.

Kan bli nye forhandlinger

Han tegner opp et scenario der regjeringspartneren Femstjernersbevegelsen begynner å forhandle med sentrum/venstre-partiet Det demokratiske parti.

- Det vil ikke være en enkel prosess for dem å forhandle, men man frykter at Salvini skal få mye makt, sier Stjernø.

Salvini har truet med å fylle torgene med demonstranter om de to partiene skulle slå seg sammen i en koalisjon. I så fall ville trolig Conte blitt sittende som statsminister i den nye regjeringen.

Blir det nyvalg, ligger Lega-lederen svært godt an til å bli statsminister. Partiet hans har en oppslutning på nesten 40 prosent på meningsmålingene gjennom sommeren.