Strandperle med boplikt, gikk for 14,1 mill

Sjelden eiendom fikk interesserte budgivere til å hoste opp 6,2 millioner mer enn prisforlangende.

NÆR DOBBELT PRIS: Strandperle på Vestre Sandøya i Tvedestrand ble solgt for 14,1 millioner. Nær det dobbelte av prisforlangende. Foto Dnb Eiendom
NÆR DOBBELT PRIS: Strandperle på Vestre Sandøya i Tvedestrand ble solgt for 14,1 millioner. Nær det dobbelte av prisforlangende. Foto Dnb EiendomVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Salget av prakteiendommen på Vestre Sandøya, er belagt med mye hemmelighetskremmeri. Verken partene eller megler Peder Steen, fra Dnb Eiendom i Arendal, vil kommentere salget, eller prisen.

- Jeg har eksplisitt forpliktet meg til ikke å avsløre noe om salget, sier Steen til Dagbladet.

Det han kan si er at eiendommen i vannkanten er solgt for betydelig over prisforlangende på 7,9 millioner kroner.

- Eiendommen ble heller aldri annonsert i aviser. Vi rakk ikke en gang å ha visning på den, før den ble solgt, forteller Peder Steen.

Etter det Dagbladet har fått vite av blant annet naboer på Sandøya og gjennom Tvedestrandposten, endte salgssummen til slutt på 14,1 millioner kroner.

To interesserte Etter at eiendommen ble lagt fram for salg på www.finn.no og Dnbs egne salgssider tok to interessenter kontakt og begynte budrundene. I løpet av kort tid føyk prisen i været.

- Men så kom det et bud som selger aksepterte mandag ettermiddag, sier Steen.

Kjøper får en eiendom med et stort bolighus, et innredet anneks og en bod. I tillegg kranser eiendommen, som bildet viser, en egen vik, med rikelig bryggeplass og bademuligheter.

Boplikt I Tvedestrand er deler av øyene og sentrum pålagt boplikt. Dette inkluderer solgte eiendom. Megler forteller at kjøper har sagt seg villig til å flytte til Tvedestrand og bosette seg der.

Det kan imidlertid vise seg at dette løftet kanskje ikke må overholdes. Flere naboer Dagbladet har snakket med, forteller at kommunen er i ferd med å revidere kravet til boplikt. Trolig kan den falle bort.

- Det er korrekt. Kommunen vil se på dette i løpet av året, sier advokat Esben Apland, som også driver eiendomsformidling i Tvedestrand.

Om dette er en av årsakene til at kjøper valgte å betale nesten det dobbelte av forlangende vil ingen, som Dagbladet har snakket med, spekulere i.

Skulle boplikten likevel opprettholdes i de aktuelle områdene, vil kravet til bebodd eiendom uansett bortfalle dersom folk bor der mer enn fem år.

Bopliktspioner En av de samfunnsengasjerte naboene, Tore Moen, forteller at boplikten ikke har bedret forholdene på Sandøya. I dag står drøyt 50 eiendommer mer eller mindre tomme, fordi arvingene ikke vil flytte tilbake til barndomshjemmene. Han legger til at flere av eiendommene forfaller, som en konsekvens av dette.

- I tillegg har vi fått bopliktspioner. Naboer som går rundt og kontrollerer om det bor folk i husene, og melder dette til kommunen. Slikt skaper dårlig klima, sier han.

Moen hevder at det trolig vil være mer nyttig for kommunen å fjerne boplikten. På den måten blir det i det minste folk i husene noen måneder i året, da ferieboliger ofte brukes.