Strasbourg avviser krigsbarnas krav

Foreldet siden 1985, sier Menneskerettighetsdomstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Krigsbarna får ikke saken sin behandlet i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Domstolen gir staten medhold i at sakene er foreldede.

- Vi har tapt i hele våre liv og nå taper vi igjen. Dette hadde jeg nesten regnet med, sier Paul Hansen (65) resignert. Han var en av nordmennene som fortalte sin historie for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i mars i år.

I dag fikk han beskjeden om at den rettslige kampen for å få erstatning for lidelsene han som krigsbarn ble påført i etterkrigsårene er over.

- Jeg er ikke vant til å vinne, sier han.Rettsløse Menneskerettighetsdomstolen besluttet i dag å ikke behandle sakene de 158 krigsbarna har anlagt mot den norske staten fordi de er foreldede. Staten fikk medhold i sin hovedargumentasjon.

- Dette etterlater krigsbarna som rettsløse, sier advokat Randi Spydevold Hagen til NTB. Hun representerer krigsbarna som klagde staten inn for Menneskerettighetsdomstolen for fem år siden.

- De er blitt kjørt så langt ned at når de har klart å bygge seg opp igjen og tør å begynne å snakke om det de har vært igjennom, så er det for sent, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer