Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strategi og svik

Om vi ikke ønsker å leve under sharia bør vi aldri akseptere at andre må gjøre det

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs Audun Lysbakken tar nå initiativ til debatt om den strategien som våre soldater ofrer livet for i Afghanistan. Men Ap og opposisjonen på Stortinget synes ikke å være det minste interessert.

Dette er meget skuffende! De som mener at vi ikke trenger debatt om strategien må vel sies å være litt i overkant lojale ovenfor Washington og NATO-toppene. Og de svikter våre soldater og sivilbefolkningen i Afghanistan. Afghanerne har gang på gang blitt sviktet av verdenssamfunnet. Og den halvhjertede operasjonen, som Vesten nå byr på, er en gavepakke til Taliban og andre fraksjoner.

Befolkningen i det krigsherjede landet tror ikke lenger at vi kommer til å stå løpet ut. De har begynt å tenke på fremtiden - hvem kan klandre dem? Vi har med andre ord veldig dårlig tid.

En ny strategi bør inkludere en stor opptrapping av den militære og sivile tilstedeværelsen - der vi er svært tydelig på at vi er kommet for å bli (eksperter mener at Afghanistan vil ha behov for vestlig tilstedeværelse i flere tiår). Deretter burde vi ta initiativ til forhandlinger med de ulike fraksjonene - inkludert Taliban. I disse forhandlingene bør vi gjøre de klinkende klart at vi ikke vil akseptere et afghansk samfunn som ikke er i samsvar med menneskerettighetene.

Mange vil si at dette ikke er mulig i et muslimsk samfunn - visst pokker er det mulig. Etter 1995 har det vokst frem reformbevegelser som, på religiøst grunnlag, krever demokrati som statsform, full ytringsfrihet og likhet for loven.

Om vi ikke selv ønsker å bo i en sharia stat bør vi aldri akseptere at andre må gjøre det.

Vi må ikke glemme Øverlands ord: «Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv»

Om vi gjennomfører dette - vil vi en gang for alle vinne afghanernes ”hearts and minds”. Sivilbefolkningen vil forstå at vi virkelig mener alvor, og Talibans livsgrunnlag vil forvitre.

Hør her Lysbakken, en slik strategi kan ikke lykkes uten massiv militær og sivil tilstedeværelse. Tar du initiativ til en slik strategi har ikke AP eller opposisjonen på Stortinget mulighet til å protestere uten å bli fremstilt som svikere av våre egne soldater og sivilbefolkningen i Afghanistan.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media