«BANKER OPP»: I en video Donald Trump har lagt ut på Twitter «banker han opp» en mann hvis hode er erstattet med CNN-logoen. Video: realDonaldTrump via Twitter Vis mer

- Strategien hans er støy og oppmerksomhet. Underbygger bildet av Trump som en klovn

«Banker opp» CNN i Twitter-video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trumps beinharde kritikk mot media, og det han omtaler som falske nyheter, vil ingen ende ta. Presidentens seineste utspill har fått enormt mye oppmerksomhet, men det er ikke ubegrunnet skal vi tro medieforsker ved UiO, Anders Fagerjord.

– Det underbygger bildet av ham som en klovn, sier Fagerjord om utspillet.

Søndag la presidenten ut en video på Twitter. I videoen «banker han opp» en mann hvis hode er erstattet med en CNN-logo.

I samme melding døper han om CNN til Fraud News Network, eller FNN.

Se meldingen i videoen øverst i saken.

Hans mest delte Twitter-melding

Videoen er delt på Trumps private Twitter-profil, som har 33 millioner følgere, samt delt igjen på presidentens offisielle Twitter-profil, som har 19 millioner følgere.

Videoen er mye delt. Trump har aldri fått så mange delinger på en Twitter-melding tidligere. Det betyr imidlertid ikke at presidenten har truffet med budskapet, mener medieforskeren ved UiO.

ORGINALEN: Tump deltok på World Wrestling Entertainment's Wrestlemania i 2007. Her takler han WWE-sjef Vince McMahon. Foto: Bill Pugliano/Getty Images/AFP
ORGINALEN: Tump deltok på World Wrestling Entertainment's Wrestlemania i 2007. Her takler han WWE-sjef Vince McMahon. Foto: Bill Pugliano/Getty Images/AFP Vis mer

– En deling betyr ikke at du nødvendigvis er enig. Den kan også være delt for å vise fram «se så teit han er». Uansett beviser det at han er en mester på å generere oppmerksomhet. Han har hele tiden skulle vise at han er annerledes, sier medieforskeren, og legger til:

– Trump behersker spillereglene i sosiale medier godt. Han plukker opp en video og deler den. Det er ikke så uvanlig. Om det er klokt av ham å gjøre det, ikke etter mitt syn.

Opphavsmannen ble overrasket

Ifølge The Guardian ble videoen først publisert på nettsamfunnet Reddit av brukeren «HanAssholeSolo».

Originalopptaket er fra et Wrestling-arrangement i 2007 da Trump «slo til» Vince McMahon, sjefen for WWE – World Wrestling Entertainment.

HUSKER DU?: Dette er noen av øyeblikkene Donald Trump har dukket opp på TV-skjermen. Video: NBC / Universal Pictures / Twentieth Century Fox / WWE Vis mer Vis mer Vis mer

Reddit-brukeren skal selv ha redigert videoen, og postet den på nettsamfunnet onsdag forrige. Videoen skal ha dukket opp i en diskusjonstråd med flere Trump-tilhengere. Søndag morgen, amerikansk tid, våknet Reddit-brukeren opp til en stor overraskelse:

– Jeg sto opp og drakk kaffe, og keiseren selv tvitrer drittvideoen min! Jeg er beæret, skriver «HanAssholeSolo» på Reddit.

En annen bruker påpeker at «HanAssholeSolos» video mangler musikk, og logoen FNN på slutten. Det ser dermed ut til at noen i Trump-administrasjonen har redigert videoen ytterligere, før den ble publisert på presidentens Twitter-profil.

– Oppfordrer til vold

Søndag kveld svarte CNN på Twitter-meldingen fra presidenten.

– Det er en trist dag når presidenten av USA oppfordrer til vold mot journalister, heter det i den offisielle uttalelsen.

CNN skriver videre at Trumps pressetalsperson, Sarah Huckabee Sanders, «løy» da hun for noen dager siden uttalte at presidenten aldri har oppfordret til vold på noen som helst måte. Snarere tvert imot.

Trump kritiseres også for å bedrive «barnslig atferd» i stedet for å jobbe med viktige ting, som hans nært forestående Putin-møte, Nord-Korea, og hans egen helsereform.

– Vi skal fortsette å gjøre jobben vår. Han burde begynne å gjøre sin, heter det videre.

CNN får støtte fra flere hold. Organisasjonen Reporters Committee for Freedom of the Press, kaller meldingen «under hans verdighet», og Dean Baquet, sjefredaktør i The New York Times har uttalt følgende:

– Jeg synes det er usømmelig at presidenten angriper journalister for å gjøre jobben sin, og oppfordrer til slikt sinne mot media.

Fagerjord mener at meldingen var uklok, men at den ikke oppfordrer til vold, slik kanalen hevder.

– USA er et voldelig samfunn. Presidenten burde oppfordre til mindre vold, ikke mer. Trump gjør ingen av delene her. Det framstår som en greie som skal være morsom, noe som i enkeltes øyne underbygger bildet av ham som en klovn. Tilhengerne hans, derimot, liker nok dette.

Twitter skal heller ikke mene at tvitringer oppfordrer til vold, og dermed heller ikke bryter med nettstedets retningslinjer.

– Bevisst strategi fra Trump

Presidenten har flere ganger tidligere vært svært kritiske mot kanalen. Den siste uka har Trump også hengt ut og kritisert flere medier og journalister.

Seinest lørdag holdt han en tale i Washington hvor han igjen adresserte mediene.

– Den falske media forsøkte å stoppe oss fra å komme til Det hvite hus. Men jeg er president, og det er ikke de, sa presidenten.

MEDIEKRITIKK: Under et arrangement for å hedre veteraner, benyttet president Donald Trump anledningen til å kritisere media. Video. CNN Vis mer

Alt dette, i tillegg til den allerede mye omtalte CNN-videoen, kommer ikke som en overraskelse på medieforsker Fagerjord.

– Fra starten av valgkampen har Trump vært kritisk til media. Med en gang noen sier noe kritisk mot ham, har han stemplet det som «fake news». Det er det flere grunner til. det skyldes blant annet en enorm hårsårhet hos Trump. En annen grunn er at han ser fordelen i å så tvil. Han har klart å overbevise mange om at alt mulig kan være sant. Trump får flere millioner til å tvile på mediene, sier han.

Fagerjord tror kritikken, og ikke minst måten han gir den på, er bevisst fra presidenten.

– All oppmerksomhet er god oppmerksomhet. Det virker nesten sånn i amerikansk politikk om dagen. Strategien hans er støy og oppmerksomhet. Det får søkelyset vekk fra politikken hans. Det får oppmerksomheten vekk fra at han for øyeblikket jobber med en omfattende helsereform, og innfører enorme skattelettelser til de rikeste, noe han under valgkampen lovet at han ikke skulle gjøre.

– Ignorer ham

Medieforskeren mener også at mediekritikken langt ifra er berettiget.

– Uansett hvor godt journalistisk arbeid som er gjort, stempler Trump det som «fake news», dersom det er kritisk mot ham. Det gjøres mye bra journalistikk på politikken hans. Kritikken er ikke berettiget, fastslår Fagerjord.

Måten Trump håndterer media på er med på å splitte USA ytterligere, mener forskeren. Fagerjord mener en del av løsningen er å ignorere presidentens rop om oppmerksomhet.

– Det er slående hvor mye oppmerksomhet han får for Twitter-meldingene sine. Disse burde ignoreres. Han ønsker den oppmerksomheten. Det burde vi ikke gi ham. Det er fristende å sammenlikne han med klassens bråkmaker. Strategien hans er å være bråkete. Det må vi venne oss til.

IKKE SÅ FORNØYD?: Buzz Aldrin, det andre mennesket i historien som har gått på månen, var tilstede under Trumps signering av en ny presidentordre. Nærbildene av den tidligere astronauten får nå massiv oppmerksomhet. Video: CNN Vis mer