Strategisk grenseby for fall, Tyrkia vurderer å sende inn styrker

Den islamske stat (IS) tar syrisk grenseby.

 TAR GRENSEBY:  IS er i ferd med å innta grensebyen Ayn al-Arab (Kobani på tyrkisk). GRAFIKK: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET.
TAR GRENSEBY: IS er i ferd med å innta grensebyen Ayn al-Arab (Kobani på tyrkisk). GRAFIKK: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørere fra Den islamske staten (IS) er i ferd med å innta byen Ayn al-Arab på grensa mellom Syria og Tyrkia. Ifølge øyenvitner i området pågikk det torsdag harde kamper mellom opprørerne og kurdisk milits bare noen få hundre meter sør og sørøst for byen, som kurderne kaller Kobani.

Også to-tre kilometer vest for byen pågikk det torsdag harde kamper, melder den syriske eksilgruppa SOHR. IS begynte sitt stormløp mot Ayn al-Arab for snart to uker siden og har beleiret byen fra tre kanter.

Opprørerne har aldri stått nærmere bygrensa enn nå. Ifølge SOHR er det nå «alvorlig frykt for at IS hvert øyeblikk skal bryte gjennom og innta sentrum av byen».

Tyrkia følger situasjonen på den andre sida av grensa nøye og har sendt militære forsterkninger til grenseområdet.

Tyrkiske myndigheter vurderer å sende styrker over grensa, noe som skal debatteres i den tyrkiske nasjonalforsamlingen torsdag. Det vil i så fall bli første gang i historien at Tyrkia kommer kurdere til unnsetning i en konflikt.

(NTB).