Nye angrep:

- Strategisk overfall

Nye bilder viser at det fredag morgen stiger røyk opp fra områder nær «Slangeøya» og at bygninger på øya er påført betydelige skader. Generalløytnant forteller hva som gjør den omstridte øya så viktig.

NYE BILDER: Bildene som er frigitt fredag 13. mai viser at bygninger på øya er påført betydelige skader. Foto: Maxar Technologies
NYE BILDER: Bildene som er frigitt fredag 13. mai viser at bygninger på øya er påført betydelige skader. Foto: Maxar Technologies Vis mer
Publisert

I sin daglige oppdatering kunne britisk etterretning tirsdag melde at kampene på «Slangeøya» fortsetter.

Øya, som ligger i Svartehavet drøyt 30 kilometer sør for havnebyen Odesa i Ukraina, har vært mye omtalt og var et av de første stedene hvor det ble rapportert om angrep da russerne invaderte Ukraina natt til 24. februar.

Siden den gang har det stadig kommet meldinger om nye angrep på øya, hvor russiske soldater har slått seg ned.

Fredag morgen viser nye satellittbilder fra Maxar Technologies at det har vært aktivitet der de siste dagene.

SUNKET: På den nordlige delen av Slangeøya viser ferske Maxar-bilder at et skip ligger under vannoverflaten like ved land. Bildebyrået antar at det dreier seg om et russisk landgangsfartøy av Serna-klassen. Foto: Maxar Technologies
SUNKET: På den nordlige delen av Slangeøya viser ferske Maxar-bilder at et skip ligger under vannoverflaten like ved land. Bildebyrået antar at det dreier seg om et russisk landgangsfartøy av Serna-klassen. Foto: Maxar Technologies Vis mer

- Truffet av droner

- Dagens bilder av øya, og området rundt, viser kjølvannet av sannsynlige missilangrep på et russisk landgangsfartøy av Serna-klassen nær øya, skriver satellitt-bildebyrået.

Maxar viser videre til at man på den nordlige delen av øya kan se at det som trolig er et slikt landingsfartøy, har sunket. Byrået skriver at det «nylig ble truffet av ukrainske droner».

Ifølge Maxar viser bildene også skyer av røyk i området - «sannsynligvis fra missiler/ammunisjon som nylig ble avfyrt mot skipet».

- På selve øya gir bildene en nærmere oversikt over de skadede bygningene fra nylige angrep, samt flere russiske luftvernkjøretøyer utplassert i nærheten, skriver Maxar.

OMSTRIDT ØY: Dette satellittbildet av Slangeøya er fra tirsdag, 8. mai. Foto: Reuters / NTB
OMSTRIDT ØY: Dette satellittbildet av Slangeøya er fra tirsdag, 8. mai. Foto: Reuters / NTB Vis mer

I brann

Ifølge militære myndigheter i Odesa-regionen har Ukraina angrepet et russisk marinefartøy i Svartehavet. Torsdag kveld sto det i brann, ifølge myndighetene.

Serhij Bratsjuk, sjefen for den lokale militæradministrasjonen, sier det dreier seg om et logistikkskip ved navn Vsevolod Bobrov.

Det er skadd, ifølge Bratsjuk, men han sa ikke noe om omfanget av angrepet, skriver Sky News.

Ukraina hevder at skipet ble truffet i nærheten av Slangeøya i Svartehavet, der det har vært kamper i det siste, skriver NTB.

RØYK: De nye bildene viser at det stiger røyk fra området - «sannsynligvis fra missiler/ammunisjon som nylig ble avfyrt mot skipet», ifølge Maxar. Foto: Maxar Technologies
RØYK: De nye bildene viser at det stiger røyk fra området - «sannsynligvis fra missiler/ammunisjon som nylig ble avfyrt mot skipet», ifølge Maxar. Foto: Maxar Technologies Vis mer

Flere grunner

Hva gjør egentlig denne øya så spesiell, og hvorfor er den tilsynelatende så viktig? Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug peker på flere årsaker.

- Ukraina har hatt behov for å forsvare øya siden i fjor sommer, sier Dalhaug til Dagbladet og fortsetter:

- Den inngår i et av scenarioene hvor russerne skulle gjøre en såkalt «landgrabbing» - nærmest et strategisk overfall, ta øya og bruke den i forhandlinger seinere. Derfor ble den remilitarisert på seinsommeren i fjor.

Den pensjonerte generalløytnanten sier at øya ligger på et område som gjør den ekstra viktig.

- Øya er et middel, mer enn et mål. Det handler om at Russland ønsker kontroll over store deler av Svartehavet fordi det kan gi dem en strategisk fordel.

- Hvis man kan plassere sjømålsmissiler på øya, vil man kunne dominere den nordvestlige delen av Svartehavet, poengterer Dalhaug.

DRONEANGREP: Det ukrainske militæret har publisert denne videoen av to droneangrep på Slangeøya. Video: Reuters Vis mer

Påvirket av senkingen

Øya har ved flere anlednionger vært under angrep av ukrainske styrker.

I slutten av april meldte det ukrainske forsvaret at de jobbet med å avklare de russiske tapene, etter det som skal ha vært et vellykket droneangrep mot øya.

- Hvilken mulighet har Russland til å hindre nye angrep mot øya?

- Jeg tror ikke russerne kan hindre angrep på øya så lenge de har styrker der. De ble stilt enda dårligere ved senkingen av «Moskva». I og med at den ligger så nær landområder som tilhører Ukraina, vil ukrainske styrker kunne utfordre Russland uansett, mener Dalhaug.

Torsdag 14. april sank missilkrysseren «Moskva» i Svartehavet.

Russernes flaggskip i egen svartehavsflåte hadde et mannskap på omtrent 500 personer, og det ble tidlig hevdet at skipet var truffet av et ukrainsk missil.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer