Gotland:

- Strategisk perfekt beliggenhet

Russlands mobilisering ved Ukrainas grense og den spente tonen mellom Russland og Nato har fått det svenske forsvaret til å øke sin synlige virksomhet, blant annet på Gotland.

BEREDESKAP: På Gotland kan man nå se svenske styrker patruljere i gatene. Det svenske forsvaret kaller det en beredskapsjustering. Foto: Karl Melander / AFP / NTB
BEREDESKAP: På Gotland kan man nå se svenske styrker patruljere i gatene. Det svenske forsvaret kaller det en beredskapsjustering. Foto: Karl Melander / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Russerne har sendt flere fartøy inn i Østersjøen nå, enn de har gjort siden den kalde krigen. Svenskene svarer ved å ruste opp på Gotland. Det er nok et tegn på en beskjed om at de følger med og er klare, sier Russland-ekspert Iver B. Neuman til Dagbladet.

De russiske landgangsfartøyene som ankom Østersjøen forrige uke, forlot i går området igjen, opplyste det svenske forsvaret i går.

Russiske marinefartøy er ikke uvanlig i området, men antallet var uvanlig høyt, skriver NTB.

Onsdag ble det igjen observert to russiske fartøy som kjørte fram og tilbake på mellom Gotland og Öland, ifølge den svenske avisa Aftonbladet.

Perfekt beliggenhet

Det som gjør Gotland spesiell i den spente sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa, som følge av Russlands mobilisering ved Ukraina-grensa, er øyas plassering, tror Neuman.

- Gotland har en strategisk perfekt beliggenhet. Den ligger i veien for begge parter, men er som et fartøy det er umulig å senke, sier han.

Han peker videre på det faktum at Sverige ikke er medlem av Nato.

- Det er ingen tvil om at svenskene har mindre militærmakt en russerne – og skulle det bli full krig, vil russerne vinne. Poenget ved den svenske opprustingen på øya er at de vil vise at de ikke vil sitte som ukrainerne på Krim-halvøya. De vil ikke la Russland komme inn, sier Neuman.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer