Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strauss-Kahn erklærer seg trolig «ikke skyldig»

Voldtektssaken starter i morgen.

KAN BLI LANGVARIG: Rettssaken mot Dominique Strauss-Kahn kan vare i flere måneder. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
KAN BLI LANGVARIG: Rettssaken mot Dominique Strauss-Kahn kan vare i flere måneder. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn (62) vil mandag trolig erklære seg «ikke skyldig» etter tiltalen når voldtektssaken starter i New York.

Saken kan trekke ut i måneder, og Strauss-Khan har sagt at han vil gjøre alt som står i hans makt, for å renvaske seg mot tiltalen. Den går ut på at han forsøkte å voldta en stuepike på sitt hotellrom i New York i mai.

Personlig og karrieremessig har saken allerede hatt dramatiske følger for den tidligere på bejublede lederen av Det internasjonale pengefondet. Fem dager etter at han ble hentet ut av et Air France-fly som skulle ta av med kurs for Paris, måtte han 19. mai gå av som IMFs toppsjef.

På hjemmebane ble han stadig oftere nevnt som sosialistenes fremste kandidat til presidentvalget i 2012, og den kanskje eneste som kunne hamle opp med sittende president Nicolas Sarkozy.

Politisk død Nå anses han som politisk død, til tross for franskmennenes noe spesielle forståelse for at det som skjer i privatlivet, ikke skal ødelegge for en lysende politisk karriere. Sånn var det i hvert fall tidligere.

Det franske samfunn ble rystet av den etter europeisk standard røffe behandlingen Strauss-Kahn fikk av politiet, med håndjern, identifisering, åpen framstilling i retten og full offentlighet. Men franske medier er gått i seg selv og erkjenner både tidligere unnlatelsessynder og at løpet er kjørt for Strauss-Kahn som fransk politiker.

Hendelsen har også utløst rasende reaksjoner fra kvinneorganisasjoner både i og utenfor USA, og en rekke fremtredende kvinnelige spaltister har tatt for seg «rovdyret» Strauss-Kahn. Særlig påstanden fra Strauss-Kahns forsvarere om at enhver seksuell handling skal ha vært frivillig, har fått feminister til å påpeke maktmisforholdet mellom en afrikansk innvandrerkvinne på minstelønn og den nærmest allmektige IMF-sjefen.

Gjeldskrise Strauss-Kahn høstet stor anerkjennelse for sitt arbeid da finanskrisen rullet over verden i 2007-2009, spesielt for innsatsen for å holde Europas gjeldskrise under kontroll. Nå risikerer han minst 25 år i fengsel om han blir dømt for diverse punkter om seksuelle overgrep og frihetsberøvelse.

Selv om saken formelt sett starter i domstolen i New York mandag, er dette som en forpostfektning å regne. Både aktoratet og forsvarerne anslår at saken for alvor først kommer i gang om noen måneder, forutsatt at Strauss-Kahn ikke plutselig skulle erklære seg skyldig.

Strauss-Kahns hovedforsvarer er Benjamin Brafman, en ruvende skikkelse i amerikansk rettsvesen og forsvarer i en rekke høyprofilerte kjendissaker. Denne gangen har han blant annet engasjert Guidepost Solutions, et privat etterforskningsselskap som spesialiserer seg på å gå angivelige ofre etter i sømmene.

Sofitel I dette tilfellet gjelder det en 32 år gammel innvandrer som jobbet med å rengjøre værelser på det fasjonable, franskeide Sofitel-hotellet Strauss-Kahn brukte i New York.

Nå får den hvithårede Strauss-Kahn moralsk og økonomisk støtte av sin i Frankrike rikskjente hustru, den tidligere revolverintervjueren Anne Sinclair. Hun har en betydelig arv å trekke på, samt en endeløs rekke politiske kontakter på høyeste nivå, i det minste i Frankrike.

Men på dette punktet skiller det franske og amerikanske samfunnet seg atskillig, og mange kommentatorer i USA mener at sakens ubalanse når det kommer til makt og innflytelse, kan virke mot Strauss-Kahn.

Den fallerte IMF-sjefen betalte 1 million dollar i kausjon for å slippe ut fra Riker-fengselet. Nå er han underlagt husarrest døgnet rundt og elektronisk overvåking i et komfortabelt townhouse med kinosal og egen gymsal som kona har leid.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media