Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strauss-Kahn kunne unngått hastepågripelse

Kunne sluppet pågripelse om han ikke hadde vært på vei til Europa med fly, ifølge politikilder.

KUNNE SLUPPET VARETEKT: Dominique Strauss-Kahn, her med kona Anne Sinclair. Saken mot ham står etter den siste uka helt annerledes enn tidligere. Foto: AP/David Karp/Scanpix
KUNNE SLUPPET VARETEKT: Dominique Strauss-Kahn, her med kona Anne Sinclair. Saken mot ham står etter den siste uka helt annerledes enn tidligere. Foto: AP/David Karp/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets avgjørelse om å pågripe Dominique Strauss-Kahn skjedde under sterkt tidspress.

De siste dagene er det sådd tvil om forklaringen til stuepiken som hevder Dominique Strauss-Kahn forsøkte å voldta henne på luksushotellet Sofitel på Manhattan den 14. mai. Nå vedgår politikilder overfor avisa The New York Times at pågripelsen av den tidligere generaldirektøren i Det internasjonale pengefondet (IMF) kan framstå som overilt.

- Siden han skulle ta et fly og reise ut av landet, pågrep de ham raskere enn svint, for det ville ikke sett bra ut om de hadde sluppet ham ut av landet, for så å ikke kunne få ham tilbake igjen, sier en polititjenestemann til avisa.

Ifølge kilden kunne saken utviklet seg annerledes om Dominique Strauss-Kahn ikke skulle fly til Europa akkurat den dagen. De kunne da ha etterforsket saken og undersøkt bevisene nærmere før de gikk til pågripelse.

- I en ideell verden vil jeg tippe at de ikke ville ha pågrepet ham med en gang, sier kilden.

Løslatt fra husarrest Strauss-Kahn ble satt i husarrest etter pågripelsen, men fredag slapp han fri etter at påtalemyndigheten selv hadde sådd tvil om stuepikens forklaring. Strauss-Kahn fikk derimot ikke tilbake sitt pass, og han må bli i USA inntil videre. Samtidig fortsetter etterforskningen av saken.

Ifølge påtalemyndigheten har den 32 år gamle kvinnen fra Guinea som står bak anklagene mot Strauss-Kahn, avgitt falsk forklaring.

Kvinnen skal ha gitt en feilaktig beskrivelse av sitt liv. Hun har blant annet fortalt om en gruppevoldtekt som hun senere innrømmet aldri hadde skjedd, skriver statsadvokat Cyrus Vance i et brev til forsvarerne.

Løgnen skal ha blitt fremført da kvinnen søkte om asyl i USA.

Også hennes angivelige forbindelser til kriminelle handlinger, blant annet narkotikasmugling og hvitvasking av penger, har fått påtalemakten til å betvile troverdigheten hennes, skriver The New York Times.

Dagen etter at hun skal ha blitt overfalt, diskuterte kvinnen den mulige økonomiske gevinsten av å gå til sak mot Strauss-Kahn med en mannlig venn.

Benekter pengekrangel Tabloidavisa The New York Post skrev søndag at Dominique Strauss-Kahn og den 32 år gamle kvinnen i virkeligheten hadde kranglet om betaling for seksuelle tjenester. Kvinnen skal ha planlagt det hele på forhånd, skriver avisa.

- Hun tenkte han var en rik fyr, og at hun ville få betalt. Hun ble fortalt av de ansatte hun arbeidet med, at han var ei gullgruve, sier en kilde ifølge avisa.

Men da hun krevde betaling fra Strauss-Kahn etter at de to var ferdige, nektet han å betale, sier kilder ifølge The New York Post.

Comeback? Strauss-Kahns forsvarsadvokater avviste søndag avisas opplysninger.

- Det var ingen krangel mellom partene, for det var ingen diskusjon om penger, uttalte advokatene i en pressemelding.

Anklagene om seksuelle overgrep førte til at den franske toppolitikeren måtte trekke seg som sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF).

Pågripelsen av ham førte også til at han ikke lenger så ut til å kunne utfordre Nicolas Sarkozy i neste års franske presidentvalg. Men flere partifeller av Strauss-Kahn tror nå han kan gjøre comeback.

(NTB)

COMEBACK? Sosialistpartiets Segolene Royal er blant de som åpner for at Dominique Strauss-Kahn kan gjøre comeback i fransk politikk. Foto: AFP/Thomas Samson/Scanpix
COMEBACK? Sosialistpartiets Segolene Royal er blant de som åpner for at Dominique Strauss-Kahn kan gjøre comeback i fransk politikk. Foto: AFP/Thomas Samson/Scanpix Vis mer