Strauss-Kahn søker oppreisning i Russland

Strauss-Kahn tar en Depardieu, og søker oppreisning og trøst i Russland.

KJENDIS: Dominique Strauss-Kahn ble verdensberømt kjendis av alle de gale grunnene. Her fra enda et rettsmøte i Paris i juni.   AFP PHOTO / MARTIN BUREAU Scanpix
KJENDIS: Dominique Strauss-Kahn ble verdensberømt kjendis av alle de gale grunnene. Her fra enda et rettsmøte i Paris i juni. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn har fått en jobb som rådgiver i Russlands regionale utviklingsbank, som eies av det statlige russiske oljeselskapet Rosneft. Det melder finansnettstedet Bloomberg.

Tapte alt i sex
I 2011 var Strauss-Kahn den mektige sjefen i IMF som var favoritt til å bli den franske venstresidas kandidat i presidentvalget. Men et hotell-opphold i New York ødela alle ambisiøse planer. I mai 2011 ble Strauss-Kahn arrestert, anklaget for å ha voldtatt værelsepiken Nafissatou Diallo (32) på et hotell på Manhattan.

Saken om den mektige finanstoppen og den afrikanske innvandrerkvinnen skapte overskrifter verden rundt i flere uker, men Strauss-Kahn ble til slutt frikjent for voldtektsanklagene. Strauss-Kahns sædflekker ble imidlertid funnet på Diallos bluse, og han innrømmet «et seksuelt tilfelle» med Diallo.

Saken endte imidlertid ikke med dette. Flere voldtektsanklager dukket opp, og beskyldninger om at han skulle ha vært sentral i å organisere gruppesex der prostituerte fikk betalt for å delta, ble også forelagt en domstol. Bildet av en ikke helt tilregnelig seksuell libertiner ble tegnet over avisenes forsider over hele verden, og Dominique Strauss-Kahn var for lengst politisk død. Det samme var hans karriere som ledende finanspolitiker i Frankrike og EU.

Nær makta
Men akkurat som sin landsmann, skuespilleren Gererd Depardieu, søker Strauss-Kahn trøst i Russland. Depardieu fikk tidligere i år russisk statsborgerskap på en dag, og overrakt sitt nye russiske pass av president Vladimir Putin personlig. Han ble emigrant som en protest mot president Francois Hollandes forslag om å innføre 75 prosent skatt på inntekter på mer enn en million Euro. I Russland betaler Depardieu 13 prosent skatt.

Nå har ikke Strauss-Kahn søkt om noe russisk statsborgerskap. Men gjennom Rosneft er forbindelsene tette helt til topps i det russiske politiske systemet. Styreleder i Rosneft er Igor Seshin, tidligere KGB-general og en av president Vladimir Putins eller nærmeste og mest lojale allierte. Seshin har blitt kalt Kremls grå eminense.

Russlands regionale utviklingsbank gir lån til både bedrifter og forbrukere. Banken forvalter verdier for 2. 5 milliarder dollar.