Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Streetlight - som har fått 13 millioner av nordmenn etter tyfonen på Filippinene - kan havne på «verstingliste»

Har ikke registrert seg.

IKKE REGISTRERT SEG: Far og sønn Johannesen driver og finansierer til sammen fem barnehjem på Filippinene. Erlend Johannesen (i midten) har gjennom Streetlight samlet inn 13 millioner kroner - uten å registrere seg hos Innsamlingskontrollen. De risikerer å havne på «verstinglista». Foto: Therese Doksheim / Dagbladet / Streetlight / Skjermdump Innsamlingskontrollen
IKKE REGISTRERT SEG: Far og sønn Johannesen driver og finansierer til sammen fem barnehjem på Filippinene. Erlend Johannesen (i midten) har gjennom Streetlight samlet inn 13 millioner kroner - uten å registrere seg hos Innsamlingskontrollen. De risikerer å havne på «verstinglista». Foto: Therese Doksheim / Dagbladet / Streetlight / Skjermdump Innsamlingskontrollen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Innsamlingskontrollen (IK) planlegger å offentliggjøre en «verstingliste» over organisasjonene som ikke er åpne om hva pengene de samler inn går til.

Det opplyser administrasjonssekretær Ingrid Krystad til Dagbladet.

Dermed risikerer blant annet Erlend Johannesens Streetlight - som driver barnehjem i Tacloban på Filippinene - å havne på «verstinglista». De har samlet inn 13 millioner siden november, men er ikke registrert.

Innsamlingskontrollen forteller at de jobber med å sende ut brev til organisasjoner som samler inn penger til ulike veldedige formål, men ikke har registrert seg hos dem. Organisasjonene vil få én «advarsel».

Registrerer de seg ikke - havner de på lista.

- Givere bør være påpasselige og skeptiske mot organisasjoner som henvender seg til offentligheten uten å være registrert hos oss. Å ikke være i vårt innsamlingsregister, er typisk for organisasjoner som ønsker å gå under radaren, sier daglig leder Børre Hagen.

- Ikke hatt midler Etter dødstyfonen «Hayian» herjet på Filippinene i november i fjor, ble hele Norge kjent med Erlend Johannesen. Han kjempet mot stormen i Tacloban sammen med barn og ansatte på barnehjemmet han driver på Filippinene. Han reddet nærmere 70 barn fra døden.

- Det har vært helt vanvittig, jeg har ikke ord, sier han om givergleden til nordmenn.

13 millioner har blitt overført til organisasjonens konto.

Men Streetlight er ikke registrert hos Innsamlingskontrollen.

- Hvorfor ikke det?

- Vi har rett og slett ikke hatt midlene til det, sier Johannesen til Dagbladet. - Vi har hele tida vært en veldig liten organisasjon, sier han.

Styreleder i Streetlight, Robert Hoven, sier til Dagbladet at organisasjonen ikke har prioritert innmeldingskostnadene.

- I 2013 hadde vi et budsjett på 1,1 millioner, og med så lav omsetning var vi ikke revisjonspliktige - og har derfor heller ikke ført regnskap for driften i Norge. Vårt mål har vært og er å ha så lave administrative kostnader som mulig, men med den veksten vi har hatt ser vi nå behovet, sier han til Dagbladet.

- Ikke gitt at ulovlig virksomhet Heller ikke farens til Erlend Johannesen - Leif J. Johannesen - sin organisasjon, Nordic Harvest Mission (NHM), er registrert hos kontrollorganet, opplyser Johannesen senior selv. De finansierer, blant annet, fire barnehjem på Filippinene med midler fra givende nordmenn.

- Vi er en så liten organisasjon, sier han.

Det er frivillig å registrere seg hos Innsamlingskontrollen, og flere kjente organisasjoner - som Frelsesarmeen - er ikke med.

- Det er ikke slik at om man ikke er medlem av Innsamlingskontrollen, så driver man ulovlig. Men det er snakk om trygghet for bidragsyteren, som bør gi dem som lar seg kontrollere, sier daglig leder Hagen.

Erlend Johannesen og styreleder Hoven sier at Streetlight nå jobber med å registrere seg.

- Vi jobber på spreng for å registrere oss hos Innsamlingskontrollen. Nå når vi har fått så mye penger, så stilles det selvfølgelig strenge krav til oss - så det blir helt naturlig å registrere oss, sier Johannesen.

- Vi har derfor engasjert en regnskapsfører og en ekstern revisor, og tar sikte på å bli medlem av IK, sier Hoven.

- Bør passe seg Innsamlingskontrollens beskjed er klar:

- En bør passe seg for organisasjonene som ikke vil gi innsyn i virksomhetens regnskap, sier daglig leder, Børre Hagen.

- Frykter dere å havne på «verstinglista»?

- Du må ta det med styrelederen, som jobber med registreringen. Alt jeg vil si, er at vi jobber for fullt med å registrere oss, sier Johannesen.

Streetlight jobber nå med å bygge opp barnehjemmet som ble revet med av stormen på Tacloban, slik at de kan returnere til hjemmet sitt.

IKKE MEDLEM: Nordic Harvest Mission ledes av faren til Erlend Johannesen - Leif J. Johannesen. Heller ikke hans organisasjon er medlem av Innsamlingskontrollen. - Vi er en så liten organisasjon, sier han. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet
IKKE MEDLEM: Nordic Harvest Mission ledes av faren til Erlend Johannesen - Leif J. Johannesen. Heller ikke hans organisasjon er medlem av Innsamlingskontrollen. - Vi er en så liten organisasjon, sier han. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet Vis mer

- Vi er godt i gang, så vi håper vi er tilbake i Tacloban i mai, juni i år, sier han.

- Drev ut «onde ånder» på barn Johannesen anslår at det vil koste om lag 6, 7 millioner å få tilbake det de mistet.

- Vi skal bygge opp et område på 11 000 kvadratmeter, som inneholder et barnehjem, en behandlingsklinikk, et skolesenter, basketball- og fotballbaner, lekepark og et friområde for gatebarn, sier han.

I mellomtida har barna «hans» fått lov til å bo på ett av barnehjemmene farens organisasjon (NHM) finansierer. Dagbladet forteller i dag hvordan det på samme barnehjem er blitt drevet med «utdrivelse av onde ånder» på barn.

Den tidligere pastoren, Erlends far, Leif Johannesen bekrefter at en 11 år gammel jente i 2006 ble holdt nede i en time, mens flere voksne «drev ut åndene». Han var selv tilstede.

- Forstår hvis man tror på Gud - Det som skjedde, var at det var umulig å få kontakt med jenta. Vi måtte holde henne slik at hun ikke kunne skade seg selv. Hva skal man gjøre? Vi roet henne ned, jeg forsøkte å snakke med henne. Flere ganger fikk vi kontakt, og så «datt hun ut» igjen. Så forsøkte vi på nytt. Vi holdt på i en time slik.

- Hvis man tror på Gud og Bibelen, så forstår man hva jeg snakker om. Tror man ikke på Gud og Bibelen, kan det være vanskelig å forstå. Man kan ha sett «Exorcisten» og lignende filmer - men det er ikke slik det foregår. Vi ber for et menneske, sier han.

- Og det kalles åndeutdrivelse?

- Nei, ikke automatisk. Det kan være at det de opplever skjer på grunn av psykiske lidelser. Det kan være slag, for eksempel. Da får vi dem til legen. Jeg har sendt veldig mange mennesker til sykehus, jeg har til og med fått en person tvangsinnlagt. Jeg blir lei meg når vi blir framstilt som en «ekstremt religiøs sekt». Jeg kjenner meg ikke igjen i den beskrivelsen, sier han.

DREV UT «ONDE ÅNDER»: Det er dette innlegget - og det her sladdede bildet - Nordic Harvest Mission - angrer på at de la ut. Skjermdump: «Vekkelsesrapporten», 2006
DREV UT «ONDE ÅNDER»: Det er dette innlegget - og det her sladdede bildet - Nordic Harvest Mission - angrer på at de la ut. Skjermdump: «Vekkelsesrapporten», 2006 Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media