Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Streetlight får ikke bygge på tomta de samlet inn 13 millioner for

Eier ikke tomta på Filippinene.

LETER ETTER NY TOMT: Erlend Johannesen, her i Trondheim da han vant Adresseavisas kåring av «Årets trønder» i januar, leter etter ny tomt på Filippinene. Myndighetene har lagt ned byggeforbud. Foto: Ole Morten Melgård
LETER ETTER NY TOMT: Erlend Johannesen, her i Trondheim da han vant Adresseavisas kåring av «Årets trønder» i januar, leter etter ny tomt på Filippinene. Myndighetene har lagt ned byggeforbud. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Streetlight og «Årets trønder», Erlend Johannesen, forteller nå at de ikke får gjenoppbygge barnehjemmet som ble revet fra dem da tyfonen «Haiyan» herjet Filippinene i november i fjor.

Siden den gang har organisasjonen, som ble grunnlagt av 30-åringen fra Trøndelag for åtte siden, samlet inn over 13 millioner kroner.

Streetlight har hele tida annonsert at pengene skal brukes til gjenoppbygging av barnehjemmet, men så langt har de ikke kunne bruke en eneste krone på oppbyggingen.

- HJELP OSS: Streetlight har siden dødstyfonen i november bedt om støtte til å gjenoppbygge barnehjemmet deres på Tacloban. Det har de så langt ikke fått gjort. Skjermdump: Streetlight.org
- HJELP OSS: Streetlight har siden dødstyfonen i november bedt om støtte til å gjenoppbygge barnehjemmet deres på Tacloban. Det har de så langt ikke fått gjort. Skjermdump: Streetlight.org Vis mer

De har ikke byggetillatelse og eier heller ikke barnehjemmet.

- Alltid ærlige - Vi har hatt en leieavtale på 25 år, men jobbet med å få eie tomta. Rett før tyfonen så det ut som det skulle gå i boks, men det ble vanskelig etter det, sier styreleder i Streetlight, Robert Hoven til Dagbladet.

Han sier at det for tida er svært vanskelig å få byggetillatelse.

- Myndighetene har innført forbud mot alt av bygging på offentlig areal, de vil ikke selge offentlige tomter. I tillegg har de gjort det forbudt å bygge nærmere enn 40 meter fra havet, og Streetlights lokaler lå jo omtrent i strandsonen. Så den tomta er uaktuell.

- Når vi har skrevet om dette før, har det aldri kommet fram at dere ikke eide tomta. Hvorfor ikke?

- Vi er blitt konfrontert med det før, og vi har alltid vært ærlige om at vi ikke eide tomta.

- Ble dere konfrontert med det helt i starten, eller nå som dere selv har skrevet om det i nyhetsbrevet deres?

DESPERAT SITUASJON: Millioner av mennesker ble rammet hardt av tyfonen i november i fjor. Flere mistet alt, her fra en av de mange flykningerleirene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DESPERAT SITUASJON: Millioner av mennesker ble rammet hardt av tyfonen i november i fjor. Flere mistet alt, her fra en av de mange flykningerleirene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Det kom noen konfrontasjoner rett etter tyfonen. Det var noen som mente at vi ikke trengte pengene fordi vi ikke eide tomta. Men vi har aldri forsøkt å skjule at vi ikke eide den. Vi hadde gode dialoger med myndighetene og har brukt mye tid på å prøve å få til å eie tomta, sier han.

- Kjøpt bil og skolebuss Mens flere av de over 60 barna midlertidig oppholder seg på et annet barnehjem i Davao - som Dagbladet tidligere har skrevet at ble knyttet til åndeutdrivelse av barn - leter Johannesen etter en ny tomt.

- Han prøver å avdekke hvor det egner seg best, hvor vi bør befinne oss. Det må være sentrumsnært, fordi vi trenger nærhet både til menneskene vi jobber med som bor i de sentrumsnære slumområdene, og vi må ha kort vei til skoler og infrastruktur, sier han.

På telefon fra Tacloban forteller Johannesen at de 13 millionene så langt har gått til blant annet innkjøp av en bil og en skolebuss.

- Vi bruker penger på å forberede hjemkomsten til barna. Vi snakker da om prefabrikkerte hus som skal være «transitional» inntil det endelige står på plass, sier han.

KAOS: Båter fløyt på land, og hele bydeler ble jevnet med jorda. Christopher L. Caceres satt igjen med halve huset etter Tyfonen. Han unngikk såvide de store skipene som ble kstet opp på land. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KAOS: Båter fløyt på land, og hele bydeler ble jevnet med jorda. Christopher L. Caceres satt igjen med halve huset etter Tyfonen. Han unngikk såvide de store skipene som ble kstet opp på land. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Penger har også gått til skolestart og de vanlige utgiftene vi har for å sørge for barna. I tillegg har vi et begrenset nødhjelpsprogram i Tacloban, sier han og nevner mat og vann, utdeling av telt og myggnetting til familier i slummen.

- Medisinsk utstyr Det midlertidige barnehjemmet ligger i Davao, noen timer unna Tacloban. Johannesen har tidligere fortalt Dagbladet at de håper å få barna tilbake til Tacloban i mai, juni i år.

- Penger har også gått til medisinsk utstyr, rullestol, rullatorer og sårbehandlingsutstyr til helsestasjoner i slummen, sier Johannesen.

Det seneste bidraget organisasjonen mottok var på 100 000 dollar, og kom fra én norskeid bedrift i Manila, Nordic Semiconductor.

MIDLERTIDIG: Streetlight forteller at de har fått bistand av Røde Kors, her ved hjelp av telt som fungerer som midlertidig kontor. Foto: Streetlight / Facebook
MIDLERTIDIG: Streetlight forteller at de har fått bistand av Røde Kors, her ved hjelp av telt som fungerer som midlertidig kontor. Foto: Streetlight / Facebook Vis mer
Hele Norges coronakart