Asteroide 2019 OK

Streifet jorda:
- Hadde utslettet Oslo

- Hvis jeg fikk vite at en asteroide var på vei i full marsj rett mot jorda, så tror jeg det ikke er så mye annet vi kan gjøre enn å sitte på verandaen og se på.

KOLLISJON: Asteroiden 2019 OK passerte bare 70 000 kilometer unna jorden, torsdag forrige uke. Video: NASA / ASAS-SN Vis mer

Torsdag formiddag, da klokka nærmet seg halv tolv, sneiet en asteroide jorda i full fart, til astronomers store forbløffelse. De oppdaget ikke den store steinen før dager etter at den hadde passert oss.

Da ble den observert av forskjellige grupper astronomer i Brasil og USA, ifølge Washington Post.

Steinen har blitt døpt Asteroide 2019 OK. Den er på mellom 57 og 130 meter i diameter og hadde en fart på 25 kilometer i sekundet. Til sammenlikning var steinen som utslettet dinosaurene 16 kilometer i diameter.

Den passerte planeten på rundt 70 000 kilometers avstand - som er langt unna, men fortsatt bare en femtedel av avstanden til månen.

- Av og til ser vi dem som flotte stjerneskudd, og av og til kommer de faretruende nærme, sier Tor Aslesen, ved Norsk meteornettverk til Dagbladet.

Asteroide 2019 OK er den største asteroiden som har passert jorda i år - og trolig det siste tiåret.

Likevel er asteroiden regnet som liten, noe som gjør den vanskelig å se, fram til siste minutt. Asteroidens bane var en faktor som gjorde det enda vanskeligere å få en advarsel om at den var på vei.

Asteroiden brukte militær strategi

Vi har mange teleskoper som har som oppgave oppgave er å se etter slike objekter. De samler kontinuerlig inn data om små lyspunkter som må forflyttes, og som regel finner de objektet i tide.

- Men den her kom inn fra en spesiell vinkel - fra sola. Det er praktisk talt samme strategi militæret bruker for å lure fienden, forklarer Aslesen.

Denne asteroiden er ganske alminnelig. Den kommer nemlig fra et nabolag av store steiner - asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. I dette beltet ligger det rester av planeter som har blitt forsøkt dannet en gang. Men de tapte kampen og forble uferdige planeter.

- I prinsippet har den ligget der noen milliarder år. Et resultat av en kollisjon har gjort at den har kommet ut av bane og reist rundt i millioner av år. Her tar man tida til hjelp, det er ikke noe hastverk der ute, sier Aslesen med latter.

IKKE EN LEK: Asteroiden 2019 OK var en skremmende påminnelse på at vi ikke lever i Hollywood film. Det er en reel fare for å bli truffet, sier astronom Alan Duffy. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
IKKE EN LEK: Asteroiden 2019 OK var en skremmende påminnelse på at vi ikke lever i Hollywood film. Det er en reel fare for å bli truffet, sier astronom Alan Duffy. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer


I siste liten

At den ble oppdaget i siste liten, er enda et tegn på hvor mye som gjenstår å vite om verdensrommet og en påminnelse om den virkelige trusselen asteroider kan utgjøre, mener astronomen Alan Duffy ved Royal Institution of Australia.

- Helt ærlig er dette noe som burde bekymre oss alle. Dette er ikke en Hollywood-film. Det er en tydelig og tilstedeværende fare, sier Duffy til Washington Post.

Han forteller at astronomer har et kallenavn på disse romsteinene, «City-killer asteroids».

UTSLETTE EN BY: Tor Aslesen forteller at dersom asteroiden hadde truffet, kunne den ha utslettet hele Oslo. Foto: Privat
UTSLETTE EN BY: Tor Aslesen forteller at dersom asteroiden hadde truffet, kunne den ha utslettet hele Oslo. Foto: Privat Vis mer

- Den ville ha eksplodert som et veldig stort atomvåpen. Med over 30 ganger så høy energi som atombomba i Hiroshima, sier forskeren.

Aslesen sier at vi ofte sammenlikner «byknuseren» med atombomba i Hiroshima, men steinen er ikke strålefarlig, påpeker han - den forårsaker «bare» en kolossal eksplosjon.

- Ødeleggelsene ville vært ganske voldsomme. Men heldigvis var den 70 000 km fra oss, sier han.

Asteroiden hadde bremset kraftig opp i jordatmosfæren, men den ville fortsatt kvalifisert til det Aslesen kaller en «City Buster».

- Hadde den truffet i Oslo, hadde den utslettet byen. Den ville gjort kraftige endringer i landskapet. Et kilometer bredt krater, der Oslofjorden renner innover, sier han.

Dumt å sprenge

Det er ingenting som er 100 prosent sikkert i overvåkingen og fjerningen av store steiner, men vi har metoder som er skånsomme både mot økonomi og resultat. Det er alltid et pengespørsmål i romfarten, forklarer Aslesen.

- Metoden med å sprenge den i stykker er den dummeste. Det er som å bli truffet med en stor hagl-ladning. En metode som er bedre, er å sende en romsonde inn i banen rundt objektet. Da vil den påvirke tyngdepunktet, og forskyve steinen.

Det er tyngdepunktet som går i bane rundt sola, ikke asteroiden. Da kan man beregne seg fram til at den vil passere i trygg avstand fra jorda.

Vi har fått mer kunnskap om disse objektene - også kalt kometkjerner. Hvordan de faktisk er laget, og hvordan vi eventuelt skal forsvare oss mot dem. Disse kometene kan komme overraskende på, fra et belte mye lenger ute.

SATELITTER: Amatør-astronom Dr. Marco Langbroek fra Nederland klarte å fange et unikt videoopptak etter en satellittoppskytning. Vis mer

Aslesen forteller at vi har sendt en sonde til en kometkjerne som har havnet i bane rundt sola. Da er den regnet som en periodisk komet. Den lille sonden «Philea» har vært på overflaten av kometkjernen med forkortelsen 67P.

- «Philea» landet på denne underlige kloden. Sammensetningen av disse kometene er veldig rar. En stein på jorda er formet av organismer, erosjoner, avsetning i hav eller land. Dette er grunnmaterialet, så det inneholder alt. Det er noe ordentlig rot, i hvert fall for en geolog.

- Geologene får som regel bakoversveis når de ser resultatet.

Et tilfeldighetsspill

- Er dette en tanke som plager deg ofte?

- Alle mennesker er jo redde for å bli skutt, men det betyr ikke at vi går rundt med skuddsikker vest.

Aslesen fortsetter:

- Den som traff dinosaurene forandret litt bane, men farten var såpass stor at den likevel traff jorda. Hadde den kommet - la oss si 20 minutter - seinere, hadde det ikke blitt noe treff, og dinosaurene hadde kanskje stabbet rundt her fortsatt.

Det som alltid er et problem, er at det er grenser for hvor mye det er mulig å overvåke. Det lar seg ikke gjøre å bruke milliardteleskoper til å overvåke alt. Da må små og mellomstore teleskoper slave rundt i stedet. Det er begrenset hva de kan se, spesielt rettet mot sola. De er rett og slett lyssky. Kort avstand til sola kan ødelegge teleskopet.

Duffy, som ble svært sjokkert og skremt over at asteroiden ikke ble oppdaget, etterlyser handling nå. I lys av Asteroid 2019 OK presiserer han viktigheten av å investere i en global dedikert tilnærming for å oppdage asteroider fordi «før eller siden vil det være en med navnet vårt på. Det er bare et spørsmål om når, ikke hvis».

Og ting er i emning. Nasa jobber med et system, Dart, som skal treffe potensielt farlige asteroider tidlig, og slå dem ut av kurs. Men de vil fortsatt være avhengig oppdage asteroiden tidlig nok.

- Vi trenger ikke å ende opp som dinosaurene. Vi har faktisk teknologien til å finne og avlede disse små asteroidene, hvis vi går inn for det nå, sier Duffy.

Aslesen trekker også fram at det er vanskelig å avgjøre hvem som har ansvaret ved en potensiell krasjlanding, da det ikke alltid er like sikkert hvor den kommer til å treffe.

Men han tar det hele litt mere med ro. Vi har blitt truffet helt siden jorda ble til, noen har også skjedd i moderne tid. Det mest kjente er krateret i Arizona på 1,5 km. Det skjedde for rundt 50 000 år siden. I 2013 traff en meteoroide Russland. På grunn av trykkbølgene som følge av eksplosjonen, ble flere vinduer knust i byen Tsjeljabinsk, og et fabrikktak skal ha falt sammen.

- Hvis jeg fikk vite at en asteroide var på vei i full marsj rett mot jorda, så tror jeg det ikke er så mye vi kan gjøre enn å sitte på verandaen og se på. Men vi er ikke helt maktesløse så lenge vi blir varslet i tide. Hvis den for eksempel er 100 år unna, har vi metoder for å avlede den.