Asteroide 2019 OK

Streifet jorda:
- Hadde utslettet Oslo

- Hvis jeg fikk vite at en asteroide var på vei i full marsj rett mot jorda, så tror jeg det ikke er så mye annet vi kan gjøre enn å sitte på verandaen og se på.

KOLLISJON: Asteroiden 2019 OK passerte bare 70 000 kilometer unna jorden, torsdag forrige uke. Video: NASA / ASAS-SN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag formiddag, da klokka nærmet seg halv tolv, sneiet en asteroide jorda i full fart, til astronomers store forbløffelse. De oppdaget ikke den store steinen før dager etter at den hadde passert oss.

Da ble den observert av forskjellige grupper astronomer i Brasil og USA, ifølge Washington Post.

Steinen har blitt døpt Asteroide 2019 OK. Den er på mellom 57 og 130 meter i diameter og hadde en fart på 25 kilometer i sekundet. Til sammenlikning var steinen som utslettet dinosaurene 16 kilometer i diameter.

Den passerte planeten på rundt 70 000 kilometers avstand - som er langt unna, men fortsatt bare en femtedel av avstanden til månen.

- Av og til ser vi dem som flotte stjerneskudd, og av og til kommer de faretruende nærme, sier Tor Aslesen, ved Norsk meteornettverk til Dagbladet.

Asteroide 2019 OK er den største asteroiden som har passert jorda i år - og trolig det siste tiåret.

Likevel er asteroiden regnet som liten, noe som gjør den vanskelig å se, fram til siste minutt. Asteroidens bane var en faktor som gjorde det enda vanskeligere å få en advarsel om at den var på vei.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer