INNKALLER KLOKKA 13:  Da kommer trolig riksmekler Nils Dalseide til å fortelle at meklingen er kommet i havn. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix.
INNKALLER KLOKKA 13: Da kommer trolig riksmekler Nils Dalseide til å fortelle at meklingen er kommet i havn. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix.Vis mer

Streik avblåst - partene enige

- Pensjon blir trukket ut av forhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fellesforbundet og Norsk Industri er enige om en løsning i årets hovedoppgjør, etter det NTB erfarer.

Løsningen  blir presentert på en pressekonferanse som riksmekler Nils Dalseide har kalt inn til, klokka 13 søndag.
Fristen gikk ut ved midnatt, men partene satt fortsatt sammen langt utpå søndag formiddag.
 

Pensjon ut?
Lønn, reisebestemmelser, problematikk rundt sosial dumping og ikke minst pensjon har vært sentrale stridstema i meklingen. Det har vært spekulert på at pensjon mer eller mindre kan bli trukket ut av forhandlingene for å hjelpe partene i havn.

- Parat har ønsket å se videre på en individuell pensjonskonto. Men skal det bli mulig, er man nødt til å få regjering og storting til å endre loven, sa Parat-nestleder Vegard Einan til NTB søndag formiddag. I likhet med Fellesforbundet forhandler også YS-forbundet Parat nå med Norsk Industri.

- Hvis det blir slik at en skisse eller en sluttprotokoll inneholder noe rundt å gå videre med individuell pensjonsordning, noe vi ikke vet enda, er det både nødvendig og naturlig at man går til regjeringen, fordi det vil innebære at man er avhengig av lovendringer, forklarer han.

Aftenposten skriver at regjeringen kan redde oppgjøret, ved å love gjennomgang av pensjonslovene og ved å utvide permitteringsordningen til 52 uker.

Sist det var hovedoppgjør, i 2014, ble Norsk Industri og Fellesforbundet enige drøyt 18 timer etter fristen. Norsk Industri-leder Stein Lier-Hansen sa søndag morgen at han håpet årets mekling ikke ville slå den rekorden.

(NTB).