Streik avverget - 3 kroner mer i timen

Verkstedoppgjøret er i havn. Fellesforbundet og Teknologibedriftenes Landsforening (TBL) anbefalte i 06.00-tiden skissen til løsning fra Riksmeklingsmannen. Skissen gir verkstedarbeiderne 3 kroner mer i timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed blir det ingen streik i verkstedindustrien, etter at riksmeklingsmann Reidar Webster maktet den uvanlig tøffe oppgaven å få partene til å enes, seks timer på overtid.

Lettelsen over å avverge konflikt var stor på begge sider av bordet. Men gleden over resultatet var størst i Fellesforbundet, som bare måtte fire en femtiøring fra sitt krav på kroner 3,50. Fellesforbundets delegasjon vedtok resultatet enstemmig.

I TBLs delegasjon var det imidlertid et betydelig mindretall som stemte mot den framlagte skissen.

- Vi er ikke helt fornøyd med et tillegg på 3 kroner. Det har vært harde forhandlinger, sa TBL-direktør Karl Nysterud ved forhandlingsslutt.

Økningen i timelønnssatsen utgjør en lønnsøkning på 2,8 prosent for verkstedarbeiderne. Tradisjonelt har verkstedarbeiderne i gjennomsnitt tatt ut mer i lokale tillegg enn i sentrale. Skal NHOs og regjeringens anslag om et lønnsoppgjør innenfor rammen av 3,5 prosent holde, er det bare 0,7 prosent igjen til lokale forhandlinger.

Nysterud legger ikke skjul på at så små lokale tillegg er urealistisk, og antyder snarere et oppgjør opp mot 5 prosent totalt. TBL vil ikke blande seg i bedriftenes lokale forhandlinger. Både TBL og Fellesforbundet mener årets lønnsoppgjør fortsatt kan holdes innenfor det som kalles solidaritetsalternativet.