- Streik er gammeldags

Kristelig Fagforening etablert i Norge. 100 000 medlemmer i Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Onsdag ble Kristelig Fagforening etablert. Forbundet vil ivareta arbeidernes rettigheter med utradisjonelle metoder, de bruker verken streik eller lønnskamp.

- Vi tar primært sikte på å være et alternativ for den store delen av norske arbeidstakere som i dag ikke er fagorganisert, sier daglig leder Åge Matre i Kristelig Fagforening til Vårt Land.

Foreningen skal basere sitt virke på andre arbeidsmetoder enn de øvrige fagforbundene. Det blir ingen tillitsvalgte, ingen klubber, ingen lønnskamp og ingen streikevirksomhet, da det kan virke destruktivt og ramme tredjeparter. På hjemmesiden blir slike grep betegnet som «gammeldags».

Dialog og domstol

Isteden bruker foreningen ressursene på dialog, voldgift og domstol. De vil tilby tjenester som kontakt med advokat i spørsmål om arbeidsrett.

Kristelig Fagforening har lange tradisjoner i Europa. I Danmark står forbundet spesielt sterkt og er det femte største forbundet. Forsker ved Fafo, Kristine Nergaard, påpeker at mye av foreningens suksess i Danmark er grunnet at arbeidsledighetstrygden administreres av fagforeningene gjennom A-kasser, noe som ikke er tilfelle i Norge.

- Danske arbeidstakere som ikke ønsker å være organisert på tradisjonell måte har sett på dette som et rimelig alternativ, sier Nergaard til Vårt Land.

Ingen religiøse krav

Faksimile: Krifa.no
Faksimile: Krifa.no Vis mer

Hun er skeptisk til at arbeidstakere vil melde seg inn i en forening som ikke har representanter på arbeidsplassen.

Til tross for navnet er det ingen religiøse krav for å melde seg inn i Kristelig Fagforbund. Foreningen er heller ikke tilknyttet noe politisk parti.

(NTB)

INGEN RELIGIØSE KRAV: Daglig leder Åge Matre i Krifa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer