INGEN STREIK:  Konflikten mellom kabinansatte og Norwegian fikk en løsning mandag morgen. Da hadde selskapet allerede kansellert 17 avganger fra Gardermoen på grunn av dårlig billettsalg. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix.
INGEN STREIK: Konflikten mellom kabinansatte og Norwegian fikk en løsning mandag morgen. Da hadde selskapet allerede kansellert 17 avganger fra Gardermoen på grunn av dårlig billettsalg. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix.Vis mer

Streik i Norwegian avblåst

Kabinansatte: - Vi fikk gjennomslag. 17 avlyste avganger fra Gardermoen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Parat og Norwegian ble natt til mandag enige om ny tariffavtale, og streiken i selskapet er avblåst.

Leder for kabinforeningen, Marit Lindén, sier de har fått gjennomslag for sine krav og er enige om felles struktur på tariffavtalene for Norge og Danmark.

— Med tanke på alle våre reisende, alle ansatte og selskapene som er berørt, er det gledelig at vi har oppnådd enighet og at vi kan rette blikket fremover, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

Trusselen om en storstreik har imidlertid ført til at Norwegian er sett seg tvunget til å innstille en rekke avganger.

Billettsalget har falt så mye at 17 avganger var innstilt fra Oslo lufthavn mandag, melder Aftenposten.

Det har de siste dagene vært kontakt mellom partene og Parat-leder, Hans-Erik Skjæggerud, sier han er glad Norwegian og Bjørn Kjos nå har inngått en avtale som svarer på kravene fra kabinforeningen.

SMS-trusler I en omstridt tekstmelding som Norwegian sendte ut til sine ansatte like før meklingsfristen gikk ut, listet selskapet opp en rekke konsekvenser ved en streik.

Alle norske kabinbaser med unntak av basen på Gardermoen, skulle avvikles i tilfelle konflikt.

I tillegg skulle basen i København settes ut til bemanningsselskapet Proffice, og de ansattes rett til å heve rabatterte personalbilletter ville bli suspendert i tre år.

Norwegian fortsatt arbeidsgiver
Truslene er nå trukket tilbake. Avtalen sikrer de kabinansatte i Danmark fortsatt fast jobb i Norwegian.

- Ingen av de norske basene legges ned, de ansatte i Danmark er sikret fortsatt fast jobb i selskapet, og avtalen knyttet til ID-billetter videreføres slik ordningen var før streiken. Det betyr at selskapet har trukket tilbake alle truslene som ble framsatt i den mye omtalte tekstmeldingen som ble sendt ut av Norwegian-ledelsen under forhandlingene, sier Hans-Erik Skjæggerud.

Pensjon i retten Tekstmeldingen satte fyr på meklingsinnspurten og førte til at de kabinansatte reagerte med forbannelse. Kabinforeningen sier det var svært viktig å få slått fast at denne måten å opptre på ikke er forenlig med det arbeidsmiljøet de ønsker.

— Vi har derfor krevd, og fått, en egen protokoll som slår fast at arbeidsgivers styringsrett ikke skal benyttes som trussel mot en ellers lovlig arbeidskamp. For oss har dette vært viktig for å kunne etablere et godt samarbeidsklima videre, sier Marit Lindén i Kabinforeningen.Da meklingen endte i brudd en drøy time over midnatt onsdag 7. mai, var partene ikke i nærheten av å bli enige.

Bruddet betydde at flyselskapets første arbeidskonflikt var et faktum.

Avtalen som ble underskrevet mandag formiddag, innebærer blant annet at lærlingene i Norwegian også framover vil være omfattet av tariffavtale.

Partene er imidlertid ikke blitt enige i den betente pensjonsstriden.

Spørsmålet om de kabinansatte skulle holdes skadesløse for det de mener er Norwegians urettmessige endring av de kabinansattes pensjon, ender nå i retten.

(NTB).