Streik i Norwegian

Meklingen førte ikke fram.

UTEN LØSNING: 
Riksmekler Bjørn Lillebergen uttalte seg til pressen under innspurten sent tirsdag kveld. Natt til onsdag gikk partene fra hverandre, uten å ha funnet noen løsning.  
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UTEN LØSNING: Riksmekler Bjørn Lillebergen uttalte seg til pressen under innspurten sent tirsdag kveld. Natt til onsdag gikk partene fra hverandre, uten å ha funnet noen løsning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til onsdag, klokken 01.17 gikk partene i Norwegian-meklingen fra hverandre, uten å ha funnet noen løsning og streiken i Norwegian er onsdag et faktum. Dermed tas én kabinansatt ut i streik fra onsdag morgen.

Leder i Norwegian Kabinforening, Marit Lindèn, sier hovedkravet er enkelt og at det koster ikke en krone for verken direktør Bjørn Kjos eller Norwegian.

- Det eneste vi krever er å videreføre dagens avtaler, sier Lindèn.

SMS-drama Parats forhandlingssjef Turid Svendsen sier Norwegian viser en fullstendig manglende vilje til å komme arbeidstakerne i møte.

- I mine snart 25 år i denne bransjen, har jeg aldri opplevd maken til oppførsel fra en arbeidsgiver under en mekling.

I tillegg har selskapet i form av en SMS, og et styrereferat presentert av styrelederen i tirsdagens VG, fremsatt direkte trusler midt under meklingen, sier Svendsen.

Årsaken til bruddet er ifølge Svendsen at selskapet ikke ønsket å møte kabinforeningen på et eneste krav.

- Vi har nå behov for å fordøye inntrykkene fra kvelden, dette er ikke hverdagskost, selv for oss som jobber med disse spørsmålene i det daglige, sier hun

Utvidelse tidligst søndag Streiken i Norge utløser en 14 dagers meklingsfrist i Danmark. Denne kan forlenges med inntil fem dager, men kan også avsluttes tidligere, men ikke før fem dager er gått.

Dette betyr at en eventuell streik i Danmark tidligst vil være et faktum søndag. Dersom det blir streik i Danmark, vil Parat sende varsel om plassfratredelse for flere kabinansatte i Norge. Til sammen vil over 1.000 kabinansatte i de to landene da være i streik.

Konflikten vil i første omgang berøre innenriksflyginger i Norge, samt flyginger ut av Norge og Danmark. Langruter mellom Skandinavia og USA eller Asia vil gå som normalt. Det gjelder også ruter som betjenes av medarbeidere i Stockholm, Helsingfors, London eller basene i Spania.
Beklager streiken Norwegian beklager på det sterkeste at det ikke var mulig å oppnå enighet i meklingen med de kabinansatte. På kort sikt medfører streiken ingen konsekvenser for flytrafikken. Det opplyser flyselskapet natt til onsdag.

Bakgrunnen er at kun én person er tatt ut i streik.

— Vi beklager på det sterkeste overfor alle våre reisende den usikkerheten som er skapt. Vårt mål har hele tiden vært å unngå streik og vi har strukket oss langt for å komme Kabinforeningen i møte, sier administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian.

— Vi kan imidlertid ikke godta krav som innebærer reversering av strategiske beslutninger Norwegians styre har tatt for å sikre selskapets framtid, sier Kjos.

(NTB)