Streik i stat og kommune

Rundt 25.000 arbeidstakere blir tatt ut i streik.

STREIKER:
Mimi Bjerkestrand i Unio og leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen utenfor stortinget. Meklingen for de statsansatte har brutt sammen. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
STREIKER: Mimi Bjerkestrand i Unio og leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen utenfor stortinget. Meklingen for de statsansatte har brutt sammen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Natt til torsdag ble det brudd i meklingen i det statlige lønnsoppgjøret. De tre hovedsammenslutningene, LO Stat, YS Stat og Unio tar dermed medlemmer ut i streik. En streik rammer skoler, barnehager, sykehjem, politi, universitet og høyskoler, offentlig forvaltning og en rekke underliggende etater.

- Regjeringen har kastet landet ut i storstreik, sier forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio. Han sier det var umulig å få til en løsning.

- Det var altfor stor avstand mellom partene på totalrammen. Vi opplevde også store angrep på prinsippene i forhandlingssystemet, sier Johannessen.

Heller ikke leder Pål N. Arnesen i YS Stat har gode ord til overs for regjeringen.

- Staten har ikke vist vilje til å komme oss i møte på våre krav, sier han.

Kort tid etter at meklingen for de statsansatte brøt sammen, ble det klart at det ble brudd også for de kommuneansatte. Deres arbeidstakerorganisasjon KS beklager sterkt at det ikke var mulig å komme fram til en løsning. KS konstaterer at oppgjøret ender i konflikt.

- Det har vært krevende hele veien, ikke minst etter hvert som oppgjørene i privat sektor er kommet i havn med rammer som ligger langt utenfor det mandat vi har hatt å forholde oss til, og det kommunenes økonomi tillater. Likevel har både forhandlingene og meklingen vært ført på en god og konstruktiv måte fra alle parter, og KS hadde håp om å komme i mål inntil bruddet i statsoppgjøret var et faktum, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS.

Administrasjonsminister Rigmor Aasrud sier at de har strukket seg langt for å møte orgranisasjonene i møte.

- Jeg er skuffet og synes det er beklagelig at det ikke lot seg gjøre å komme til enighet gjennom meklingen. Vi har vist stor vilje til forhandlinger og kommet organisasjonene i møte med gode forslag og en økonomisk ramme som ville sikret alle statsansatte en betydelig vekst i kjøpekraftenm, sier Rigmor Aasrud i pressemelding.

- Kravene om en lønnsvekst betydelig over det som ligger på bordet var vi ikke i nærheten av å kunne akseptere. Vi må ta inn over oss den usikre og ustabile situasjonen som råder i den globale økonomien og særlig i Europa. Dette påvirker også norsk økonomi, norske bedrifter og arbeidsplasser her hjemme. Det er både overraskende og skuffende at organisasjonene ikke har tatt dette alvoret inn over seg. Vi er nødt til å gjøre det. Derfor har vi nå kommet i den situasjonen vi har, avslutter Rigmor Aasrud.

I lønnsoppgjøret for de statsansatte mekler Akademikerne videre på vegne av sine medlemmer. I kommunal sektor er organisasjonen teknisk sett i konflikt, men ingen av medlemmene streiker.

I praksis betyr det at vi tar en pause i meklingen for Akademikerne i kommunesektoren til oppgjøret i staten er mer avklart, opplyser organisasjonen på sine nettsider.

Oslo kommune er eget tariffområde, og der har ingen parter brutt meklingen. Den har hatt pause gjennom natten og neste meklingsmøte finner sted torsdag klokken 9.