Streik i stat og kommune

Rundt 25.000 arbeidstakere blir tatt ut i streik.

STREIKER:
Mimi Bjerkestrand i Unio og leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen utenfor stortinget. Meklingen for de statsansatte har brutt sammen. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
STREIKER: Mimi Bjerkestrand i Unio og leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen utenfor stortinget. Meklingen for de statsansatte har brutt sammen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Natt til torsdag ble det brudd i meklingen i det statlige lønnsoppgjøret. De tre hovedsammenslutningene, LO Stat, YS Stat og Unio tar dermed medlemmer ut i streik. En streik rammer skoler, barnehager, sykehjem, politi, universitet og høyskoler, offentlig forvaltning og en rekke underliggende etater.

- Regjeringen har kastet landet ut i storstreik, sier forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio. Han sier det var umulig å få til en løsning.

- Det var altfor stor avstand mellom partene på totalrammen. Vi opplevde også store angrep på prinsippene i forhandlingssystemet, sier Johannessen.

Heller ikke leder Pål N. Arnesen i YS Stat har gode ord til overs for regjeringen.

- Staten har ikke vist vilje til å komme oss i møte på våre krav, sier han.

Kort tid etter at meklingen for de statsansatte brøt sammen, ble det klart at det ble brudd også for de kommuneansatte. Deres arbeidstakerorganisasjon KS beklager sterkt at det ikke var mulig å komme fram til en løsning. KS konstaterer at oppgjøret ender i konflikt.

- Det har vært krevende hele veien, ikke minst etter hvert som oppgjørene i privat sektor er kommet i havn med rammer som ligger langt utenfor det mandat vi har hatt å forholde oss til, og det kommunenes økonomi tillater. Likevel har både forhandlingene og meklingen vært ført på en god og konstruktiv måte fra alle parter, og KS hadde håp om å komme i mål inntil bruddet i statsoppgjøret var et faktum, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer