Streik kan ramme telenettet

Streiken i Telenor har ført til full stans i all telefoninnstallering i Oslo, Akershus og Bergen. Større kabelfeil vil ikke bli rettet. Det kan bli leveranseforsinkelser i store deler av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Installeringsstansen gjelder alminnelige telefoner og ISDN-linjer.

Blir det tordenvær mens de 911 Telenor-ansatte er i streik, kan det føre til døde telefoner for mange. Feil på kabelnettet som måtte oppstå ved torden vil ikke bli rettet opp. Det vil heller ikke større feil som oppstår i de offentlige telefonsentralene. Derimot vil mindre feil knyttet til

lokalnettet sannsynligvis bli rettet på, opplyser Reidar Gjærum, direktør i Telenor Konsernkommunikasjon til NTB.

Telenor driver døgnkontinuerlig overvåking av telenettet. Lørdag formiddag hadde selskapet ikke hadde fått inn flere feilmeldinger fra kundene enn vanlig.

Stor avstand

Det var like før klokken 03 natt til lørdag at meklingsmann Rolf I. Pedersen måtte konstatere at det ikke var mulig å få til en avtale mellom partene NAVO og LO Stat i tele-oppgjøret. Dermed gikk 911 ansatte i seks ulike Telenor-bedrifter ut i streik fra lørdag morgen.

- Det var ikke grunnlag for å framsette noe forslag som kunne forventes å bli anbefalt. Avstanden var for stor, sa meklingsmann Pedersen til NTB.

Forbundsleder Tore Gulbrandsen i Tele- og Dataforbundet sier at forbundet ikke kunne gå med på at Telenors ledelse fritt skal kunne forskyve arbeidstiden utover normalarbeidsdagen. LO-forhandlerne fikk heller ikke gjennomslag for sitt krav om en lønnsøkning på 19.500 kroner for alle ansatte.

- Blant de større elementene vi har slitt med har vært å legge en god avtalestruktur i hele Telenor-konsernet, fordi det har vært ganske mange store omorganiseringer fra 1996 til i dag. Vi ville lage overenskomster som var tilpasset det nye konsernet, sier administrerende direktør Lars Haukaas i

NAVO til NTB.

Rammer institusjoner

De fleste streikende er ansatt i Oslo, Bergen, og Trondheim. På grunn av ulike skiftordninger, vil streiken først få full effekt fra mandag.

Det er ansatte i bedriftene Telenor Installasjon AS, Telenor Nett AS, Telenor Mobil AS, Telenor Bedrift AS, Telenor Telehuset AS og Telenor Geomatikk AS som foreløpig er tatt ut i streik. Tele- og Dataforbundet i LO organiserer cirka 8.000 av de ansatte i Telenor.

Streiken kan komme til å ramme institusjoner der Telenor har ansvaret for de interne telefonsentralene. Dette gjelder blant annet Rikshospitalet, Ullevål sykehus, Sentralsykehuset i Akershus, Haukeland sykehus i Bergen, Regionsykehuset i Trondheim, Oslo politidistrikt og regjeringskvartalet,

opplyser Telenor.