Streik knuste framtidsdrømmen

Trond Wøien (24) må legge om sine framtidsplaner som følge av streiken i Akademikernes Fellesorganisasjon. Uten avlagt privatisteksamen mister han siste mulighet til å komme inn på hotellfagskolen La Roches i Crans Montana i Sveits. Neste år vil han være for gammel: Aldersgrensen er 25 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trond Wøien regner også med at depositumet til skolen i Sveits på 20 000 kroner er tapt. Uten eksamen regner han også inn 130 000 kroner i tapt arbeidsfortjeneste for tida han har brukt på skolebenken.

Må utsette

Kameratene Hans Bjørnstad (22) og Asgeir Hjelle (22) er litt bedre stilt. De må «bare» utsette sin videreutdanning med henholdsvis ett år og et halvt år. Hjelle skal inn på samme høyskole i Sveits. Bjørnstad skal videreutdanne seg ved Høgskolen i Lillehammer.

Alle har det siste året lest nøkkelfag ved Bjørknes Gymnas for å skaffe seg generell studiekompetanse. Fra før har de fagbrev som kokker. Men for seinere å kunne starte eget hotell eller restaurant, eller avansere innenfor hotell- og reiselivsbransjen, ønsker de høyere utdanning i administrasjon og økonomiske fag.

Nå er de ofre for en konflikt de selv ikke tar del i, sammen med hundrevis av privatister over hele landet.

Til overmål er det reist tvil om Privatistkontoret egentlig skal være streikerammet.

- Ille

Da Akademikernes Fellesorganisasjon (AF) sa nei til riksmeklingsmannens skisse natt til torsdag, tok AF ut sine medlemmer ved Oslo Katedralskole i streik. Blant dem skolens rektor. Det rammet Privatistkontoret, som holder til på samme skole. For å unngå dette har Skolesjefen i Oslo flyttet Privatistkontoret og avviklingen av eksamen til Oslo Handelsgym. Men der blir sensorer og eksaminatorer møtt av streikevakter som hevder at gjennomføring av privatisteksamen er streikebryteri.

Torsdag ettermiddag kom det til håndgemeng mellom streikevakter og privatister utenfor Oslo Handelsgym.

- Dette er ille, sier Wøien.
Han har pendlet fra hjemstedet Gran til Bjørknes det siste halvåret for å ta delartium i fagene norsk, matte, engelsk, nyere historie, samfunnsfag og naturfag, og sett fram til studieopphold i Sveits. Utdanningen der er spesielt verdifull fordi han i tillegg til kompetanse i økonomisk-administrative fag også lærer tysk og fransk.

Nå ser drømmen ut til å være knust for Trond Wøiens del.

HARDT SLAG: De rammes brutalt av AF-streiken. Trond Wøien (foran) mister muligheten til å komme inn på en hotellfagskole i Sveits fordi han ikke får studiekompetanse tidsnok. Hans Bjørnstad og Asgeir Hjelle må utsette sine studier i henholdsvis ett år.