Streik lønner seg ikke

En streik gir ingen positive resultater for arbeidstakerne på kort sikt. Erfaringene er spesielt dårlige for ansatte i offentlig sektor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forsker Torgeir Aarvaag Stokke ved forskningsstiftelsen FAFO har tatt sin doktorgrad på norske lønnsoppgjør. Han har ikke funnet et eneste eksempel på at en arbeidsgiver har gitt etter under en streik.

- Det finnes noen få eksempler på at enkeltgrupper har fått rikslønnsnemndas sympati, for eksempel kvinnedominerte lavlønnsgrupper, men det er også alt, sier Aarvaag Stokke i et intervju med avisen Bergens Tidende.

Langsiktig effekt

Akademikernes Fellesorganisasjon besluttet i natt å ta sine medlemmer ut i streik, i stedet for å godta Riksmeklingsmannens skisse til løsning. Ifølge Aarvaag Stokkes undersøkelse er det imidlertid ingen grunn til å tro at streiken vil føre til et bedre oppgjør for de AF-organiserte.

Det er ingenting som tyder på at et fagforbund med stor streikevilje oppnår mer på lang sikt enn forbund som sjelden streiker, opplyser han.

Kan gi tap

Ifølge Aarvaag Stokke finnes det en rekke eksempler på at nettoresultatet av en streik er blitt negativt, fordi arbeidstakerne går glipp av etterbetalingen. En lønnsavtale som kommer i stand etter en streik, gjelder ikke fra skjæringsdatoen i den gamle avtalen, men fra den dag streiken avblåses.

Undersøkelsen viser at tvungen lønnsnemnd som regel gir det samme resultat som arbeidstakerne forkastet i meklingen. Arbeidsgiverne kommer som oftest til rikslønnsnemnda med det tilbudet som ble avslått, og erfaringen viser at det også er dette tilbudet som blir gjort gjeldende. Dersom arbeidstakerne fikk mer av lønnsnemnda, ville dét virke som en oppfordring til å bryte forhandlingene og la nemnda avgjøre saken.

Solospill lykkes sjelden

Doktoravhandlingen bekrefter at det norske systemet med rikslønnsnemnd har en sterk samordnende virkning på lønnsoppgjørene, sammenlignet med systemet for tariffoppgjør og lønnsfastsettelse i andre land.

Dette gir små forskjeller mellom tilleggene for de ulike arbeidstakergruppene, og det er svært vanskelig å vinne fram med solospill i det norske systemet, slik AF forsøker i år.

Man trenger ikke å gå lenger enn til Sverige for å finne et helt annet system. Der er streikevåpenet langt mer effektivt fordi arbeidstakerne kan sette landet i en kritisk situasjon uten å behøve å frykte at regjeringen skal gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer