OPPTØYER: Det kom til sammenstøt mellom demonstranter og politi i Aten torsdag. To politimenn ble skadd, mens 16 demonstranter ble arrestert. Foto: REUTERS/Yiorgos Karahalis/SCANPIX
OPPTØYER: Det kom til sammenstøt mellom demonstranter og politi i Aten torsdag. To politimenn ble skadd, mens 16 demonstranter ble arrestert. Foto: REUTERS/Yiorgos Karahalis/SCANPIXVis mer

Streik og opptøyer lammet Hellas

Politiet skjøt torsdag tåregass mot steinkastende demonstranter i Aten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Politiet skjøt torsdag tåregass mot steinkastende demonstranter i et Hellas som nok en gang ble lammet av generalstreik.

Private og offentlig ansatte gikk torsdag sammen om generalstreik i Hellas i protest mot innstrammingstiltakene regjeringen har varslet.

Demonstrantene støtte sammen med politiet flere steder i den greske hovedstaden Aten. Politiet skjøt tåregassgranater etter at demonstrantene hadde knust vinduene på over 50 butikker, banker og kafeer.

«La nasjonalforsamlingen brenne», ropte en gruppe unge demonstranter.

Rundt 300 demonstranter angrep politiet og kastet stein, opplyser politiet. To politimenn ble skadd, og 16 demonstranter pågrepet.

Den fredelige delen av demonstrasjonen marsjerte bak paroler som «Vi er mennesker, ikke tall», «Krig mot kapitalistene - det er arbeidernes svar» og «Hvor ble det av pengene?».


En million i streik

Opp mot 23.000 mennesker marsjerte gjennom gatene i Aten i protest mot regjeringens sparetiltak. I Thessaloniki deltok rundt 10.000 personer i et demonstrasjonstog.

- Tiltakene er urettferdige. Vi kan ikke klare dette, vi har barn og familier og trenger penger, sier 60 år gamle Odysseas Panagopoulos, som arbeider i helsesektoren.

Regjeringskontorer, offentlige sykehus og skoler er stengt, og over en million arbeidere er gått ut i streik. Også trafikken med tog, ferjer, busser og mesteparten av tunnelbanene i Aten er rammet.

I tillegg ble gresk luftrom stengt for all trafikk i 24 timer fra midnatt natt til torsdag, som følge av streik blant flygelederne.


Raser mot kutt

Den 24 timer lange generalstreiken er den andre på to uker.

Arbeidstakerorganisasjonene raser over den sosialistiske regjeringens sparetiltak, som skal redusere det massive budsjettunderskuddet på 12,7 prosent og få kontroll over statsgjelden på nesten 300 milliarder euro.

Den greske statsministeren George Papandreou ba tidligere denne uken USAs president Barack Obama om hjelp til å slå tilbake mot markedsspekulanter han mener forverrer situasjonen for Hellas.


Føler seg sveket

Sparetiltakene innebærer blant annet at offentlig ansatte vil gå ned i lønn, samtidig som de sosiale stønadene reduseres. Regjeringen mener disse tiltakene er nødvendige for å få bukt med den enorme greske statsgjelden.

Torsdagens protest var noe større enn demonstrasjonen 24. februar, men likevel ikke enorm etter greske standarder.

- Folk forstår at vi går gjennom vanskelige tider, sier en høytstående tjenestemann.

Den 57 år gamle pensjonisten Zaharoula Toulia deler ikke den oppfatningen.

- Denne regjeringen har sveket oss. Den sa at det fantes penger. Hvor er pengene, spør hun og oppgir at hun må klare seg på 800 euro i måneden, i underkant av 6.500 kroner.

(NTB)